30
Nisan
2024
Salı
SINDIRGI - BALIKESİR
Nufus
1.118.313
Yüz Ölçümü
14.456
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
42.088
Yüz Ölçümü
1.433
Belediye Sayısı
70
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sındırgı Genel Bilgi

Sındırgı Genel Görünüm

Topraklarının büyük bölümü Ege Bölgesi'nde, küçük bir bölümü de Marmara Bölgesi sınırları içerisinde kalan, Balıkesir'e bağlı bir ilçe olan Sındırgı, İl merkezine 63 km. uzaklıktadır. Kuzeyinde Dursunbey, Bigadiç, güneyinde Manisa’nın Demirci, Gördes ve Akhisar, batısında Manisa’nın Kırkağaç İlçesi, doğusunda Kütahya’nın Simav ilçesi ile çevrilidir. İlçenin arazisi genellikle dağlık ve ormanlarla kaplıdır.

Ormanlık ve dağlık bölgenin eteklerinde özellikle batı kesiminde Simav Çayı çevresinde geniş düzlükler uzanmaktadır. Güneyi çamlarla kaplı dağlık alan üzerindeki Sındırgı Beli 725 m. Rakımda olup, Balıkesir-Manisa il sınırını kestiği noktayı meydana getirir. Doğuda 1615 m. yükseklikte Alaçam Dağları , batıda Davullu ve Kazan Dağlarının yamaçları , güneyde Kazan Dağlarının yamaçları ve güneyde 1382 m. yüksekliğinde Sidan Dağı bulunmaktadır. Ayrıca Kuzeybatı yönündeki Ulus Dağı 1769 m. yüksekliği ile Marmara ve Ege bölgesinin en yüksek dağları arasında yer almaktadır. İlçenin başlıca akarsuları, Simav Çayı, Ilıcalı ve Cüneyt çaylarıdır.

Sındırgı Halısı

Deniz seviyesinden yüksekliği 250m. Yüzölçümü 1.433 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 47.784'tür.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır.Yetiştirilen başlıca ürünler, domates, biber, turşuluk salatalık, kiraz, kavun, buğday, mısır, baklagiller, arpa, şeker pancarı, tütün, elma, üzüm ve susamdır. Marmara'nın en büyük ve en önemli tütün rezervine sahiptir. Az miktarda da ayçiçeği, çiğit ve pamuk yetiştirilen ilçede hayvancılık da yapılmaktadır.

Köylerdeki el tezgahlarına dayalı dokumacılık da yaygındır. Özellikle yağcıbedir halıları ile ünlüdür. Yörede, seramik sektörünün hammeddesini oluşturan ve dünyaya ihraç edilen Kaolen madeni yatakları bulunmaktadır. Ayrıca kaplıcaları termal turizmde önemli bir yeri vardır.

Eski bir yerleşim yeri olan Sındırgı yöresi Lidya, Pers, Makedonya ve Pergamon Krallığı'nın egemenliğinde kaldıktan sonra MÖ.129'da Roma'ya bağlandı. Bizans döneminde Opsikion Theması'nın sınırları içerisinde kalan Sındırgı, XI.yüzyılda Anadolu selçukluları'nın eline geçmiştir. XIII.yüzyıl sonlarında Karesioğullarının hakimiyetine girmiş ve 1323'te Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu dönemde yöreye Afşarlı ve Çavdarlı isimleri ile anılan Türkmen aşiretleri yerleştirilmiştir.Kurtuluş Savaşı sırasında 29 Haziran 1920'den 3 Eylül 1922'ye kadar Yunan işgali altında kalmıştır.

Cüneyt Vadisindeki Köprü

XIX.yüzyıl sonlarında Hidavendigâr (Bursa) vilayetinin Karesi (Balıkesir) sancağına bağlıbir kaza idi. 1884 yılında Belediye kurulmuş, 1913 yılında Bigadiç’ten ayrılarak ilçe olmuştur.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında;Cüneyt Köprüsü, Koca Cami (Şerif Paşa Camisi),  ile yanında hamamı ve hanı (Kocahan) bulunmaktadır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 00:06:37

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR