30
Mayıs
2024
Perşembe
SINDIRGI - BALIKESİR

Leyleklerin yuvaları taşınıyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, "Leylek Festivali" düzenleneceği bildirildi. Ege Üniversitesi'nden ilçeye gelerek inceleme yapan Kuşbilimi uzmanlarının önerisi ile elektrik direklerindeki yuvalar kaldırılıp, uygun yerlere yapay yuvalar monte ediliyor.


Sındırgı ilçe merkezi ve köylerindeki eski leylek yuvalarının yerlerine mevcut yüksekliklerinden 1-1,5metre yüksekliğe yapay yuvalar yapılıyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Kuşbilimi uzmanları Sındırgı ilçesinde leylek yuvalarıyla ilgili incelemede bulundular. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş, Biyologlar Ömer Döndüren ve Orhan Gül'den oluºan uzman ekip, İlçe İdare Kurulu toplantısına da katılarak bilgi verdiler. Bilim adamları, Sındırgı ilçe merkezi ve bazı köylerdeki leylek yuvalarında yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldıracak bir proje çalışmasını sonuçlandırdıklarını, hazırlanan 15 yapay yuvanın yapımının bittiğini açıkladılar. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, mevcut leylek yuvalarının genelde elektrik direk ve telleri üzerine yapıldığını, bunların yağışlı havalarda kısa devre yaparak çeşitli elektrik arızalarına sebep olduğunu, bu tür sıkıntının çözümü için Sındırgı Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, METEM ve TEDAŞ yetkilileri ile birlikte yaptıkları çalışmaların sonuçlandığını söyledi. Ornitolog Mehmet Sıkı, yapay leylek yuvalarına leyleklerin yüzde 99 uyum sağladıklarını, İzmir Kuş Cenneti'nde 50 adet yapay leylek yuvası uyguladıklarını ve leyleklerinde yüzde 99'nun uyum sağladığını, bu tecrübelerin ışığında Sındırgı ilçesi merkez ve köylerindeki leyleklere yeni yuvalarının monte edileceğini söyledi. Bu konuda kendilerine verilen desteklere teşekkür eden Ornitolog Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Sındırgı ilçesinde, "1. Leylek Festivali" düzenleneceğini, muhtemelen Mayıs, Haziran aylarında okullarımızın tatile girmeden Eğitim dönemi içinde iki günlük bir programla bunu gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.


Yapay leylek yuvalarının montajı yapılacak köylerde kısa süreli elektrik kesintilerinin yaşanabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Çalışmalar sonunda leyleklerin korunması sağlanacağı gibi elektrik arızaları, ev ve mutfak aletleriyle elektronik eşyaların arızalanması, bazı can ve mal kayıpları da önlenecektir. Ayna zamanda, bu çalışma sayesinde günden güne sayıları azalan leyleklerin çoğalması sağlanırken gelecek nesillere de çevre koruma bilincinin aşılanmasının sağlayacağını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 17:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?