22
Mayıs
2024
Çarşamba
SINDIRGI - BALIKESİR

Sındırgı'da festival heyecanı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde festival heyecanı yaşanıyor. Bu yıl 9.'su düzenlenecek olan Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri 1-3 Eylül 2007 tarihlerinde ilçede birbirinden renkli faaliyetler yapılacak.

Festivalin "sanat günleri" olarak değiştirildiği Sındırgı'da, kurtuluş şenlikleriyle birlikte kültür ve sanat faaliyetleri gerçekleştirilecek. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Balıkesir'de düzenlediği basın toplantısında, herkesi ilçedeki sanat günlerine davet etti. Kültür ve sanata vurgu yapan Belediye Başkanı Yavaş, "Medeniyetin temeli kültürdür. Kültür yoksa gelecekte yoktur. Yağcıbedir sanattır, tam 3 bin yılın kültürü hiç değişmeden devam ediyor. Yağcıbedirin, ekonomik yanından öte sanat eseri olduğu asla unutulmamalır" dedi.

Belediye başkanı Ekrem Yavaş, festivale 17 köyün katılacağını, bu köylerdeki vatandaşların el işi süpürge, semer vb. ürünlerden yapıp standlarda sergiliyeceklerini, bu şekilde üretici ve tüketicinin buluşmuş olacağını söyledi. Başkan Yavaş, "Biz bu yolda işin kültürel boyutunu ön plana çıkararak devam etmek istiyoruz. Şerif Paşa Meydanı'nda bir çarşı oluşturuyoruz, böylece ilçemize gelen ziyaretçiler festival dışında da aradıklarını bulabilecekler. Sındırgı'da insan yapısı şehirlidir, yani gelişime açıktır. Kendimize Ankara'nın Beypazarı ilçesini örnek alıyoruz. İnsan hayal ettiği sürece vardır. Biz hayal ediyoruz. Şu anda 3-4 yıl önce hayal ettiğimiz birçok şeyin fazlasına sahibiz. Bugün ilçemizde Balıkesir'de bile olmayan bir, 'bilgi evi' mevcut. Kısa bir süre önce açılmasına rağmen 50 abonemiz var. Çocuklarımıza önce yarım saat kitap okutturuyoruz ardından da internet için izin veriyoruz. Festival kapsamında 135 gönüllü çalışıyor. Belediyeye bütçe olarak hiç zararımız yok. Hatta en ucuz festival olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiye kadar 82 milyon YTL. harcandı ve 1 lirası dahi belediye bütçesinden çıkmadı. Masrafları sponsorlarımız karşılıyor. 3 gün boyunca bedava yemek vereceğiz. Sanatçıları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı getirtiyor. Festivalin bölgemize katkısı olacağını düşünüyorum" dedi.

Sındırgı'da 1, 2 ve 3 Eylül 2007 tarihlerinde ünlü Yağcıbedir halılarını dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenecek olan 9. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri'nde, Romanya, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Litvanya, Makedonya, Gürcistan halk oyunları ekipleri gösteri yapacak. Bununla birlikte gelenekrsel ata sporları da Sındırgı'da canlandırılacak. Yağlı güreş, cirit müsabakaları ile trap atışları düzenlenirken, 3 Eylül tarihinde ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 84. yıldönümü de festival şenlikleriyle birlikte kutlanacak. Festival, son gün havayi fişek gösterisi ve Murat Göğebakan konseri ile sona erecek.
iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 13:15:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?