30
Nisan
2024
Salı
SUSURLUK - BALIKESİR
Belediye Sayfaları
Nufus
1.118.313
Yüz Ölçümü
14.456
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
42.726
Yüz Ölçümü
601
Belediye Sayısı
47
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Susurluk Genel Bilgi

Susurluk Genel Görünüm

Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde, Balıkesir İli'ne bağlı bir ilçe olan Susurluk, kuzeydoğu ve doğuda Bursa İli, güneydoğu ve güneyde Kepsut İlçesi, güneybatıda Merkez İlçe, kuzeybatı ve kuzeyde Manyas İlçesi ile çevrilidir. fazla yüksek olmayan engebeli arazilerden oluşan ilçe toprakları ilin kuzeydoğusunda yer alır. Doğu kesimini Çataldağ'ın batı uzantıları engebelendirir. dağlık alanlar ormanlarla kaplıdır. İlçe topraklarından kaynaklanan suları, Susurlu Çayı olarak da bilinen Susurluk Çayı toplar. Akarsu vadisinin tabanının genişlediği kesimlerde yer alan düzlükler ilçenin başlıca tarım alanlarını oluşturur.

Deniz seviyesinden yüksekliği 63 m. olan ilçenin yüzölçümü 601km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 43.107'dır.

İlçenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, şeker pancarı, ayçiçeği, mısır, arpa, nohut ve bakladır. Az miktarda da üzüm, fasulye, elma, çiğit, pamuk ve susam da yetiştirilen ilçede hayvancılık da yapılmaktadır. Eskiden yaygın olan ipekböcekçiliği günümüzde önemini yitirmiştir. İlçede ayrıca peynir, orman ürünleri, bitkisel yağ, tarım alet ve makinaları üreten tesisler de bulunmaktadır. İlçe topraklarında antimon ve jips içeren maden yatakları ile şifalı maden suyu kaynakları da bulunmaktadır.

Yörede su ve sığırın bol olması nedeni ile burası Susığırlık adı ile anılmış, zamanla bu sözcük halk dilinde Susurluk'a dönüşmüştür.

Susurluk Şehit Anıtı

Eski bir yerleşim olduğu bilinen ancak, yeterli araştırma yapılmadığından tarihine ilişkin kesin bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber bölgeye ilk yerleşenlerin Trakya'dan gelen Mysialılar olduğu sanılmaktadır. daha sonra Friglerin, Lydialıların, Roma ve Bizanslıların egemenliğine giren yöre, Karesioğulları'nın hakimiyetine girmiştir. Karesioğullarından İnebey'in torunları tarafından çiftlik haline getirilen bölgeye, İstanbul ve Bursa yolu güzergahında bulunduğundan, gelip geçenlerin dinlenmesi için Yeniçeri Mustafa Çelebi tarafından bir mescit ve kervansaray yaptırılmıştır. Daha sonra buraya Hacı Hatipoğulları buraya yerleşmiş ve giderek bir köy oluşmuştur.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda işgale uğrayan bölgelerden, Anadolu içlerine çekilen Türkler ve diğer topluluklardan halklar, bu bölgelere yerleştirilmişler.Özellikle XIX.yüzyılda Kafkasya'dan gelen göçmenler yerleştirilmiştir. 1919 yılı sonlarında çıkan Anzavur Ayaklanması'nın etkilediği başlıca yörelerden biri olan Susurluk, Temmuz 1920'den, 5 Eylül 1922'ye kadar Yunan işgali altında kalmıştır. 1892 yıllarında Susurluk bir nahiye olmuş, 1901 yılında ise belediyesi kurulmuş. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra, 1926 yılında da ilçe olmuştur.

Susurluk'ta günümüze gelebilen tarihi eserlerin başlıcaları Sultançayırı Köyü'ndeki kale ile Susurluk Çayı yakınındaki su kemerleridir. Ayrıca Kepekler Ilıca Hamamı'nın Frigyalılar döneminden kaldığı sanılmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 00:12:12
Güncelleme :24 Nisan 2009 Cuma 00:15:48

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR