23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Tarihi evler turizmin hizmetinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı 600 milyar lira harcayarak tarihi Hükümet Konağı'nı 20 yataklı butik otel yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca ilçedeki 8 sokaktaki tarihi evlerin makyajları ve altyapı çalışması da Kültür Bakanlığı'nca  gerçekleştirilecek.

Osmaneli Evleri'nin turizme açılması için yapılan çalışmalar düzenlenen bir konferansta masaya yatırıldı. Çalışmaları gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof İsmet Ağaryılmaz, Türk Toplumu'nun atasının ve dedesinin mirasına sahip çıkmak zorunda olduğunu belirterek, "Önce tabiata sonra kültürümüze sahip çıkacağız.

Gençler de bu heyecanı görüyorum. Sakın, 'Şu evi yıkıp da yerine 4 katlı bir apartman yapayım' diye düşünmeyin. Sıcak fırın gibi, bir odaya tıkılırsınız, ama tarih kokan o evlerde kışın sıcak yazın da buz gibi odalarda ferah bir şekilde yaşarsınız. Kendi kültürümüzü teknolojiye adapte edemedik.

Eğer evinizi yıkmak istiyorsanız, kültürünüzü, atanızı, dedenizi gözden çıkarıyorsunuz demektir. Avrupa bile, tarihi yerleri çember içine alıp, yeni yapılaşmayı ayırıyor. Kültürü kimsenin zedelemeye hakkı yok, bunlara sahip çıkacağız. Bunun turizme açılmasıyla da getirisinin çok güzel olduğunu göreceksiniz" dedi.

Konferansta bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Özlem Savacı, yeni yürürlüğe giren yönetmeliklerle tarihi binalara sponsor bulunabileceğini, şirketlerin tarihle ilgili harcamaları vergiden tamamıyla düşebileceğini ifade ederek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 8 sokakta iyileştirme çalışması araştırması yaptık. İlk etapta 3 tarihi sokaktaki evlerin altyapı, dış cephe, çatı onarımını yapacağız" diye konuştu.

Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş ise, halkta turizm heyecanının yeni yeni ortaya çıktığını belirterek, "3 saatte tarihi bir evin alt katını gözlemeci dükkanı yaptık. Festival süresince günde yüzlerce gözleme sattılar. Halk da bu heyecan uyandırdı. Bilinci halkımıza yerleştirmeye çalışıyoruz. Bize TOKİ de kucak açmış durumda. Yıllık yüzde 4 faizle, 10 yıl vadeli kredi veriyorlar. Gelin bu evleri restore edip turizmin hizmetine sunalım. Daha sonra gelen konuklarımızı da güzel bir şekilde ağırlayalım. Göreceksiniz ki, halkımız kazanacak, buraya gelen misafirlerimiz de yöreye ve misafirperverliğe hayran kalacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2005 Salı 14:27:25
Güncelleme :27 Ekim 2005 Perşembe 11:06:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?