2
Mayıs
2024
Perşembe
HARMANCIK - BURSA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
8.340
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
32
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Harmancık Genel Bilgi

Harmancık Şehir Meydanı

Marmara Bölgesi'nde, Bursa İli'ne bağlı bir ilçe olan Harmancık, doğusunda Kütahya İline bağlı Tavşanlı, batısında Balıkesir İline bağlı Dursunbey, kuzeyinde Keles , güneyinde ise Kütahya İline bağlı Simav ilçeleri ile çevrilidir. Harmancık, Marmara, Ege, İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği yerde bulunmaktadır. İlçenin Etrafı çam ormanları ile kaplı olup, ilçenin güneyinde Domaşa, batısında Dede, doğusunda Kaklık, kuzeyinde Top başı tepeleri bulunmaktadır.

Bursa ‘ya 96 km uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 650 metre olan ilçenin yüzölçümü 38.928 km2, toplam nüfusu ise 9.983 kişidir.

İlçenin kuruluş tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, İlçe ve yöresinde rastlantı sonucu ele geçen sikke, heykelcik ve Bizans dönemine tarihlenen bazı mimari kalıntılar, yörenin Bithynia Krallığı, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşime sahne olduğu anlaşılmaktadır. İsmail Hami Danışment'in “İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi “ adlı eserinde Harmankaya'nın (Harmancık) eski adının ORMİNİUS olduğunu ve bu ismin batılı kaynaklarda da Chirmenkia şeklinde geçtiğini belirtmektedir. Bursa ve yöresinin Osmanlılar tarafından ele geçirilinceye kadar Bizans imparatorluğu'nun elinde kalan Harmankaya (Harmancık) 1261 yılından sonra; Bursa, Kestel,Orhaneli ve Harmancık tekfurluk olarak idare edilmiştir. Bu durum Osman ve Orhan Gazi dönemlerine kadar sürmüştür. Bu dönemlerde Harmankaya tekfuru Köse Mihail idi. Harmancık çevresinde bazı köylere isimlerini de veren Begtimur (Beydemirler) Kara Oruç, karataşlı oymakları Cerv’i , Oran, Pehlüvanlı Aşiretleri Basak , Bektaşlar, Hakkılar, Kırıntılar, Köseler, Nusratlar, Söğütoğulları topluluklarının yaşadıkları bilinmektedir.

1869 yılında ilçe merkezi Çardı olarak, İlçe sınırlarını kapsayan alana ise Harmancık olarak anılıyordu. Bu yıllarda Harmancık ilçe statüsünde olup Orhaneli de (Beyce Bucağı) bir bucak olarak Harmancık’a bağlıydı.1882 yılında ise Orhaneli ilçe haline geldi.1927 yılından 1987 yılına kadar Harmancık Orhaneli ilçesine bağlı bir bucak olmuştur. Harmancık 1987 yılına kadar Bursa ili Orhaneli ilçesine bağlı bir nahiye durumunda iken, 1987'de Bursa iline bağlı olarak ilçe durumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

 


 

Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 18:04:22

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR