22
Mayıs
2024
Çarşamba
KELES - BURSA
Belediye Sayfaları

Temaşa-i Ramazan'da şiir muhabbeti

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Temaşa-i Ramazan’ kapsamında düzenlenen ‘Şiir Dinletili Ramazan Sohbetleri’nin ilk konuğu, Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Türk İslam Eserleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi, şair ve yazar Bilal Kemikli oldu. 

Kemikli, Şehir Kütüphanesi Üftade Gösteri ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette, dinleyicilere ‘Ramazan ve Şiir’ konusunda bilgiler verdi. Sohbetine Hazreti Üftade’nin bir şiirini okuyarak başlayan Bilal Kemikli, Ramazan’da söylenen manilerin Türk kültüründeki yerinden söz etti. Ramazan’ın eğlenceli öğelerinden olan manilerin eski dönemlere göre şekil değiştirmelerine rağmen günümüzde de yaşadığına işaret eden Kemikli, “Hayat değişiyor, maniler de değişiyor. Ancak oruç ve Ramazan değişmiyor. Hızla gelişen teknoloji dünyasında eski dönemlerde olduğu gibi aruzuna, kafiyesine tam olarak uyabilen manilerin yazılması çok zor. Bugün, günlük hayatta sıkça kullanılan aspirine bile mani söyleyebilen insanlara rastlıyoruz” diye konuştu. 

“Nasıl bir ressam yüreğini fırçasıyla açabiliyorsa, bir şair de yüreğinden kopanlara kalemiyle can verir” diyen Bilal Kemikli, dinletide Ramazan’a dair yazılan eserlerden örnekler de okudu. Ehl-i keyf bir insanın Ramazan’a bakışını ele aldığı konuşmasında, Nedim’in şiirlerine de yer veren Kemikli, Ramazan’a adanan şiirlere can veren şairlerin, Ramazan ayıyla yüreklerinde artan huzuru kelimelerle ifade ettiklerini söyledi. Okuduğu şiirlerle dinleyicileri mest eden Kemikli, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 14:07:29
Güncelleme :20 Eylül 2007 Perşembe 14:10:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?