19
Mayıs
2024
Pazar
M.KEMALPAŞA - BURSA

Çevre katliamına kim 'dur' diyecek

Mustafakemalpaşa İlçesi’ne bağlı Yenice, Soğucak, Gündoğdu, Devecikonak ve Güvem köyleri hudutları içinde bulunan mermer ocakları çevreyi katlediyor.

Meşe ağaçları ile kaplı ormanlık arazide gelişi güzel dökülen mermer atıkları çevrecileri harekete geçirdi. Köy halkının şikayeti üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Temsilcisi Ayhan Sarıgül, Mustafakemalpaşa Tema Vakfı Temsilcisi Necati Özyiğit ve köy muhtarları, ormanlık arazide incelemelerde bulundular. Tonlarca mermer atığının ağaçların üzerine döküldüğünü ve ormanın tahrip olduğunu tespit eden çevreciler, konuyu Bursa Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne rapor edeceklerini bildirdi.

Yerel Gündem 21 Temsilcisi Ayhan Sarıgül, "Mermer atıklarının bitki örtüsünü tahrip ettiği ve erozyona sebep olduğunu tespit ettik. Mermer ocaklarının ÇED raporlarına uygun olmadığı inancındayım. Raporların incelenerek atık mermerlerin depolama alanlarının tespit edilmesi lazım. Ocakların ne kadar mermer çıkaracakları asılacak levhalarda belirtilmeli. Bu konudaki denetimler de muhtarlık ve köy halkına verilmeli. Ayrıca ocakların yer altı ve yüzeysel su kaynaklarına zararı incelenmeli" dedi.

Güvem Köyü Muhtarı Necdet Ak ise, "Mermer ocakları, ormanın her yerine artezyen borusu çakarak, yer altı sularımızı bitirdi. Bu yüzden tarlalarımız kurudu, ağaçlar meyve vermez oldu. Bu da yetmiyormuş gibi dereden de su pompalamaya başladılar. Köylünün içecek suyu kalmadı. Yetkililerden bir an önce bu meseleye çare bulmasını istiyoruz" diye konuştu.
Heyet daha sonra mermer ocaklarının tabiata verdiği tahribatı görüntüleyerek rapor tuttu.

Bursa-iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 15:27:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?