1
Mayıs
2024
Çarşamba
M.KEMALPAŞA - BURSA
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
102.000
Yüz Ölçümü
1.472
Belediye Sayısı
111
Köy Sayısı
0
Kaymakam

M.Kemalpaşa Genel Bilgi

Uluabat Gölü

Büyük bir bölümü Marmara Bölgesi'nde, küçük bir bölümü de Ege Bölgesi içerisinde kalan Mustafakemalpaşa, Bursa İli'ne bağlı bir ilçedir. İlçenin doğusunda Orhaneli, güneydoğusunda Büyükorhan, güney ve batısında Balıkesir, kuzeyinde karacabey ve Ulubat Gölü, kuzeydoğusu da Merkez ilçe ile çevrilidir. Kuzeyi ovalık olan ilçenin doğusunu Orhaneli Dağları, güney ve batısını da Çataldağ engebelendirmektedir. Mustafakemalpaşa Çayı (Kirmasti Suyu) bölgeyi suladıktan sonra Ulubat (Apolyont) Gölü'ne dökülür. Ulubat Gölü'nün güney kesimi de ilçe sınırları içerisindedir.

Denizden yüksekliği 25-40 m. olan ilçenin yüzölçümü 1.472 km2 olup, toplam nüfusu 99.289'dur. Bursa İl merkezine uzaklığı 84 km. dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler, buğday, patates, mısır, şekerpancarı, arpa, üzüm ve fasulyedir. meyve ve sebze de yetiştirilmektedir. Hayvancılık ilçenin önemli bir gelir kaynağıdır. merinos koyunlarının yanı sıra sığır besiciliği de yapılır. karacalar için paşalar yöresinde koruma ve üretme alanı kurulmuştur. Ulubat Gölü'nde tatlısu balıkçılığı da yapılmaktadır.

Tümbüldek Kaplıca Suyu

İlçe topraklarında bor mineralleri ve linyit yatakları ile maden suyu kaynakları bulunmaktadır.

Yöredeki ilk yerleşmenin Hititler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. MÖ.III.yüzyılda Bithynia yönetimine girmiştir. Yöredeki Miletopolis isimli yerleşim alanının Miletoslular tarafından mı, yoksa Kyzikos veya Atinalılar tarafından mı kurulduğu kesinlik kazanamamıştır. Miletepolis'in ismi tarihte ilk kez MÖ.100'de geçmiştir. M.Ö.85’de Romalı komutan Caius Flavius Fimbria, Pontus devleti kralı Mithradates’i Rhyndakos çayı (Mustafakemalpaşa çayı) kıyısında yenmiştir.

M.Ö.400’den sonra adına sikke bastırmış, M.S.300’de Kyzikos başpiskoposluğuna bağlı bir piskoposluk merkezi olmuştur. Bu döneme ait Ortaçağ sur kalıntıları, Roma çağına ait mimari parçalar ve keramikler dışında herhangi bir buluntu gelememiştir. Roma döneminden sonra Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Karesioğullarının eline geçen yöre, orhan Bey tarafından 1336'da Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Suuçtu Şelalesi

XIX.yüzyıl sonlarında Hüdavendigâr (Bursa) vilayetinin Bursa sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında 1 Temmuz 1920'den 14 Eylül 1922'ye kadar Yunan işgalinde kalmıştır. Kirmastoria, Kirmasti ve Kırmastı olarak anılan kentin ismi 31 Aralık 1922'de Mustafakemalpaşa olarak değiştirilmiştir.

Mustafakemalpaşa'dan günümüze gelebilen eserler: Hamza Bey Camisi, Lala Şahin Paşa Külliyesi, Şeyh Müftü Camisi, Ayas Köyü Camisi, Tatkavaklı Köyü Camisi, Hacı Hasan Camisi, Yenice Köyü Camisi, Kilise Camisi (H.Paraskeva Kilisesi), Kızılay Hamamı, Karaoğlan Köyü Hamamı, Hamza Bey Türbesi
Lala Şahin Paşa Türbesi, Şeyh Müftü Türbesi, Ayas Köyü Türbesi (Ayas Bey Türbesi), Şeyh Abdülazia Dağıstani Türbesi, H.Paraskeva Kilisesi, Garipçetekke Köyü Dergahı, Uluabat Gölü, Tümbüldek Kaplıcaları, Suuçtu Şelalesi.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 17:48:32

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR