20
Mayıs
2024
Pazertesi
M.KEMALPAŞA - BURSA

Mustafakemalpaşa kan bağışında birinci

Mustafakemalpaşa İlçesi’nin kan bağışında Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığı öğrenilirken, kan vermenin yüksek tansiyonu düşürdüğü bildirildi.

Kızılay’ın düzenlediği yılın son kan verme kampanyası 9-10 Aralık tarihlerinde Belediye Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kan bağışı kampanyasına ilgi yine büyüktü. Periyodik olarak 3 ayda bir düzenlenen kampanyalarda bu yıl bin 100 ünite kan toplandığı bildirildi. Ocak ayından bugüne kadar 10 ünite kan bağışlayana bronz, 25 ünite kan bağışlayan gümüş, 35 ünite kan verene altın ve 45 ünitenin üstünde kan bağışı yapanlara da altın madalya ile birlikte plaket vereceklerini söyleyen Kızılay M. Kemalpaşa Şubesi Başkanı Abdullah Turhan, "Kan bağışı sıralamasında birinciyiz. Hassasiyetinden dolayı halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Kızılay Kan Merkezi doktorlarından Muzaffer Gencer ise, "Kan verdikten sonra böbrekler eritropoetin adlı hormon salgılar. Bu hormon kemik iliğindeki multipotent denilen kök hücrelerini uyararak, eritroblastik serinin faal olmasını sağlar ve kanı yeniler. Bu da hiper tansiyonlu hastalar için yararlıdır. Volüm fazlalığından kaynaklanan baş ağrısı ortadan kalkar. Kalbe giden kan miktarı azaldığı için kalbin iş yükü de hafifler" diyerek kanın, veren ya da alan için ne kadar önemli olduğuna işaret etti.

bursa
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 15:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?