19
Mayıs
2024
Pazar
ORHANGAZİ - BURSA

Sanayi Bakanı Coşkun Bursa'da

Şeker fabrikalarını kapatmak yerine işleterek kara geçirdiklerini hatırlatan Coşkun, "65 ilde 500 bin aile şeker pancarından para kazanıyor. Şeker üreticisine 2 dönemdir Nisan ayında 450 trilyonun üzerinde ödeme yapıldı. Şeker pancarında polisiye tedbirler yerine üretimi teşvik ediyoruz" dedi.


Bakan Ali Coşkun, Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde kurulduğundan bu yana mahkemelerle başı belada olan Amerikan gıda devi Cargill firmasına ait nişasta fabrikasını gezdi. İznik Gölü kıyısında 4 yıl önce faaliyete başlayan Cargill fabrikasını ziyaret eden Bakan Coşkun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süre önceki ABD gezisinin Cargill’in durumu ile hiç bir ilgisi olmadığını belirtti.


Dünyada artık yabancı sermaya kavramının değiştiğini kaydeden Coşkun, "Uluslararası sermayede 2 trilyon dolar dünyada dolaşım halinde. Türkiye bundan pay alamıyor. Daha dün bağımsızlığına kavuşan Macaristan, Polonya bizden daha çok yabancı sermaya çekti. Cargill, dünya piyasasında başka yatırımcıların da izlediği önemli bir uluslararası sermaye kuruluşu. Nereye gidersek, yabancı sermayeyi Türkiye’ye davet için temaslar yapıyoruz. Sayın Başbakan da, ABD seyahetinde uluslararası sermaye şirketlerini ziyaret etti. Ben de her zaman ziyaret ediyorum" diye konuştu.

Pancar kotalarını da değerlendiren Coşkun, Türkiye’de 65 ilde pancar ekildiğini, yaklaşık 500 bin ailenin bundan geçimini sağladığını anlattı. Ülkedeki 28 şeker fabrikasından bir kısmının özelleştirildiğini ve üretimin fazla olması dolayısıyla 7 şeker fabrikasının önceki hükümet tarafından kapatıldığını kaydeden Coşkun, "Biz bu fabrikaları kapatmadık. Zarar eden şeker fabrikalarını iki kampanya döneminde kara geçirdik. Bunlar, 350 trilyonun üzerinde borcu olmayan, acil kredi kullanma ihtiyacı olmayan fabrikalar haline geldi. Müstahsilin hem avanslarını, hem de şeker ürettikten sonra alacağını defaaten ödeyen fabrikalar haline geldi. 2 dönemdir nisan ayında 450 trilyonun üzerinde son alacakları ödüyoruz. Avans olarak da aynı miktarı alıyorlar. Müstahsil fevkalade mutlu. Şekere 12 aydır zam yapmadık. Eski gözlükle bakmayın. Bugün elimizde fazla bir stok yok. İhracata ayrılmış şeker yok. Çünkü dünya şeker fiyatları yaklaşık üçte bir durumda. Kamıştan elde edilen şeker çok ucuz. Londra borsasına kamış şekeri hakim. Kamış şekeri 200 dolar civarında. Pancar şekeri ise Avrupa’da 580 dolar civarında. O yüzden Dünya Ticaret Örgütü, pancardan şeker elde eden ülkeleri gümrükte koruyor" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin geçen sene 1 milyon 830 bin ton mısır, 800 bin ton ay çiçeği, bir milyon tonun üzerinde de pamuk ithal ettiğini belirten Coşkun, şunları söyledi: "Türkiye bir tarım ülkesidir. Fakat tarlalar boş, sular boşa akıyor. Onun için biz polisiye tedbirlerle kısıtlama getireceğimize, pancardaki kısıtlamayı da kaldırdık. Doğrudan teşvik primi veriyoruz. Gönüllü olarak pancar yerine mısır, kaola, ayçiçek ve soya eken çiftçimize prim veriyoruz. Bu sayede mısır ithalatı yüzde 80’lerden 20’ler seviyesine geldi".

Cargill’in ruhsat meselesine de temas eden Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü. "Ben 35 senesini sanayie veren bir insanım. Bu kadar modern bir fabrika yıkmak mümkün mü? Tarım arazisiymiş. İstanbul Topkapı’dan Edirne’ye kadar tarım arazilerine zamanında fabrikalar kurulmuş. Bununla ilgili son çıkan kanun çerçevesinde bu durumda olan fabrikaları inceliyoruz. Daha önce uzman arkadaşlar bu fabrikaya gelip gördüler. O yüzden ben de ziyarete geldim".
Cargill yetkililerinden bilgi alan Coşkun’un ziyaretine, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, AKP Milletvekili Altan Karapaşaoğlu da katıldı.

iha-bursa
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 00:00:07
Güncelleme :7 Ağustos 2004 Cumartesi 15:34:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?