2
Mayıs
2024
Perşembe
ORHANGAZİ - BURSA
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
73.633
Yüz Ölçümü
476
Belediye Sayısı
26
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Orhangazi Genel Bilgi

Orhangazi Genel Görünüm

Marmara Bölgesi'nde Bursa İli'ne bağlı bir ilçe olan Orhangazi'nin, doğusunda İznik, güneyinde Yenişehir ve Gemlik, batısında yine Gemlik, kuzeyinde Yalova ile Kocaeli bulunmaktadır. İlçenin kuzeyini Samanlı Dağları, güneyini de Mudanya Dağları engebelendirmektedir. Bunlardan Mudanya Dağlarının doğu uzantısı olan Gemiç Dağı 1.283 m.'ye kadar yükselir. İznik Gölü'nün batı yarısı Orhangazi'nin sınırları içerisindedir. Ayrıca Sölöz Deresi (Kocadere) ile bazı küçük akarsular ilçe topraklarından geçerek İznik Gölü'ne dökülür. Gölün batısından sızan suların oluşturduğu Garsak (Karsak ) Suyu buradan Gemlik Körfezi'ne doğru akar.

İlçe merkezinin denizden yüksekliği 125 m.dir. Bursaya 45 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 476 km2 olup, toplam nüfusu 77.338'dir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayiiye dayalıdır. Yetiştirilen bitkisel ürünler zeytin, patates, buğday, şekerpancarı, üzüm,şeftali, mısır, arpa ve fasulyedir. Bursa'nın en çok zeytin yetiştiren ilçelerinden biridir. Hayvancılıkta koyun ve sığır besiciliği ön plandadır. Ayrıca ipek böcekçiliği ve İznik Gölü'nde de balıkçılık yapılır. Karayolu üzerinde bulunmasından ötürü de dokuma, çelik döküm ve kibrit fabrikaları gibi sanayii tesisleri burada kurulmuştur.

Orhangazi Anıtı

Bizans döneminde İznik Gölü'nün güneybatı kıyısında bir kentin bulunduğu bilinmektedir. Osmanlılar yöreyi ele geçirdikleri sırada ilçenin bulunduğu yerde küçük bir alış veriş merkezi bulunuyordu. Orhan Gazi burada kendi ismini taşıyan camisini yaptırmış ve bundan sonra da ilçe gelişmeye başlamıştır.

XIX.yüzyıl sonlarında Hüdavendigâr vilayetinin bursa sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. Kuruluşunda Pazarköy ismi ile tanınmış, 1919'da da Orhangazi olarak değiştirilmiştir. Kurtuluş Savaşı öncesinde Yunan işgaline uğramış, 10Êylül 1922'de bu işgalden kurtulmuştur. Ancak bu işgal sırasında kent büyük ölçüde yakılmış ve tarihi eserlerin çoğu yok olmuştur. O yıllarda kaymakamlığın çalışacak bir binası olmadığından, Kaymakamlık bir süre Gürle Köyü'nde çalışmalarını sürdürmüştür. İlçeye 1930'ların başında çok sayıda göçmen yerleştirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Orhan Gazi Camisi, Orhangazi Hamamı, Gürle Köyü Hamamı Ermeni Kilisesi bulunmaktadır. İlçenin sivil mimari örnekleri Yunan işgali sırasında yanmıştır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 20:40:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR