29
Mayıs
2024
Çarşamba
OSMANGAZİ - BURSA

Aydınların buluşma mekanı

Bursa'da Osmangazi Belediyesi'nin restore ettirdiği Seyit Usül Dergahı, aydınlarla sanatçı ve akademisyenlerin buluşma mekanı oldu. Yazarlar Birliği ile Osmangazi Belediyesi'nin ortaklaşa organize ettikleri programlar büyük ilgi görüyor.


Kasım ayı programında Prof. Dr. Bilal Kemikli, şiir ve irfan gecesinde bir konuşma yaptı. 15 günde bir perşembe akşamları Prof. Dr. Mustafa Kara, İsmail Hakkı Bursevi divanını yorumlayarak, 15'de bir cuma akşamları da Dr. Sefer Özdemir Yakın, tarih sohbetleriyle kendi dinleyici kitlelerini genişletiyor. 27 Kasım Perşembe akşamı saat 19.30'da Kara'nın divan yorumlarına, 28 Kasım cuma akşamı saat 19.30'da Sefer Özdemir'in tarih sohbetlerine katılınabilir. 17 Kasım pazartesi akşamı Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, Sezai Karakoç'un düşünce ve şiirini anlatacak. 20 Kasım Perşembe akşamı ise Prof. Dr Bilal Kemikli, şiir ve irfan konuşmasıyla sevenlerinin karşısında olacak. 21 Kasım akşamı Doç. Dr. Cafer Karadaş, yaşam ve inanç konusunda bir konferans verecek. 29 Kasım Cumartesi günü saat 15.30'da Divan Şiiri okumalarında Fuzuli ele alınacak. 29 Kasım akşamı saat 19.30'da ise Prof. Dr Hüsrev Subaşı, Osmanlı hat sanatında Bursa ve Ulucami konusunda bir konferans verecek.


Prof. Dr. Mustafa Kara, İsmail Hakkı Bursevi'nin 600 yıllık Osmanlı tarihinde en fazla eser veren alim olduğuna dikkat çekerek, "Bursevi uluslararası olarak tanınan bir alimdir. Fas'ta bir toplantıda ondan bahsederken, oradaki meslektaşlarım hemen tanıdır. Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve Farsça'da eserleri olduğundan, Ruhul Beyan gibi bir tefsiri yazdığından dolayı onu bütün dünya tanıyor. Ancak Bursalılar olarak biz tasavvuf konusu başta olmak üzere neler söylediğini tam olarak yeni yeni öğreniyoruz. Bu 15 günde bir yapılan Bursevi Divanı toplantılarında onun mısralarında ne mesajlar verdiğini, eserlerinde neyi anlattığını konuşuyoruz. Bursalıların da her geçen gün artan ilgisi ile Seyyid Usul Kültür Merkezi'ndeki yoğunluk artıyor" diye konuştu.


Altıparmak'ta Sakarya caddesi yakınındaki Seyyid Usul Kültür Merkezi, 15. yüzyılda Buhara'dan Bursa'ya gelen Peygamber Efendimizin soyundan gelen Seyyid Usül tarafından kurulmuş. Günümüze kadar gelen ender yapılardan biridir. Mülkiyeti Vakıflara ait olan ve sadece hazireler ile bina temel kalıntıları olan yapı, Osmangazi Belediyesi tarafından yenilendi. Dergahın işlediği zamanlarda mevcut olan bir kütüphanenin yeniden oluşturulması düşünülüyor. Bahçedeki hazirede bulunan tarihi mezar taşları da sağlamlığı sebebiyle en nadide eserler arasında yer alıyor. Burada medfun bulunan birçok kişi hakkında da bilgi veren tek belgeler olarak bahçede sergileniyor. Vatandaşlar için yazın çay bahçesi olarak da hizmet verecek Seyyid Usül Kültür Merkezi şimdiden büyük ilgi görüyor

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 10:31:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?