19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANGAZİ - BURSA

Başkan pazarda bez torba dağıttı

DÜNDAR PAZARDA BEZ TORBA DAĞITTI

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Naylon poşete hayır” kampanyası kapsamında huzurevindeki yaşlılarca dikilen bez pazar torbalarını pazar yerinde vatandaşlara dağıttı.

Pazarcılar Odası’nın da desteklediği bez torba dağıtımına vatandaş büyük ilgi gösterdi. Naylon poşet kullanımının zararlarının anlatıldığı broşürlerle birlikte vatandaşa dağıtılan bez torbalarla, tabiatta ancak bin yılda yok olabilen naylon poşet kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, huzurevi sakinleri tarafından ilk etapta dikilen bin 500 adet bez torbayı Dikkaldırım pazar yerinde vatandaşa dağıtmaya başladı. Dündar pazar alışverişi için Diklaldırım pazar yerine gelen vatandaşlardan çevreye olan sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için plastik poşet kullanmamalarını istedi. Petrolden üretilen plastik torbalarda güneş, ısı ve ışığın kimyasal çözümlemelere neden olduğunu, bunun da başta kanser olmak üzere ölümcül hastalıklara sebep olduğunu söyleyen Dündar, “Naylon poşetler hem çevre sağılığını hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Bunun için naylon poşet kullanımının en aza indirilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi 2010 yılı içinde başta pazaryerleri olmak üzere naylon poşet kullanımının yoğunlukta olduğu bölgelerde 10.000 bez torba dağıtacak. Kampanya kapsamında Tuhafiyeciler Odası, Büyükşehir Belediyesi Huzurevi gibi kurum, kuruluş ve sivil toplam örgütleriyle iş birliği yapılıyor. Önümüzdeki günlerde yeni işbirlikleriyle projenin dalga dalga tüm kente yayılması sağlanacak.

Osmangazi Belediyesi dünyada birçok ülkede yasaklanan naylon poşete karşı mücadele başlattı. Geçmişte pazar alışverişlerinde file ve bez torba kullanan huzurevi sakinleri, bugünkü kuşaklara elleriyle bez torba hazırlıyorlar. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için üzerlerine düşen sorumluluğu gönüllü olarak yerine getiren huzurevi sakinleri, gençlerden de aynı sorumluluğu bekliyorlar.

Osmangazi Belediyesi “Yeşil Dalga” hareketiyle toplumun her kesimine geri dönüşümün önemini anlatmaya çalışıyor. Okullarda, mahallelerde, pazaryerlerinde ve huzurevlerinde 7’den 70’e her kesimden insanın katıldığı projeler hayata geçiriliyor. İl İzci Kuruluyla birlikte geçtiğimiz yıl okullarda gerçekleştirilen atık pil toplama projesi kapsamında toplam 3.205 kilo atık pil toplandı. Yine e-atıklar konusunda Türkiye genelinde en kapsamlı çalışmalardan birisini yürüten Osmangazi Belediyesi, şimdi de “Plastik Poşete Hayır” kampanyasıyla topluma çevre ve insan sağlığının yanı sıra geri dönüşümün önemini anlatmaya çalışıyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Huzurevi sakinlerimizin diktiği bez torbaları pazar yerlerinde dağıtıyoruz. Bugün Dikkaldırım pazar yerinde çalışmalarımızı başlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde diğer pazar yerlerinde de dağıtım gerçekleştireceğiz. Bunu naylon poşetler bin yıl boyunca doğaya zarar verdiği için, kanser başta olmak üzere pek çok ölümcül hastalığa sebep olduğu için yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan da bu çalışmalarımız için destek bekliyoruz” diye konuştu.

PLASTİK POŞET KANSER YAPIYOR

Güneş ve ışık, petrolden üretilen plastik torbalarda kimyasal çözülmelere sebep oluyor. Bu çözülmeler zaman içinde daha küçük ancak daha zehirli petropolimerlere dönüşüyor. Açığa çıkan bu küçük partiküller toprağı ve suyu zehirliyor. Böylece besin zincirine girerek özellikle çağın hastalığı olan kanser gibi hastalıklara neden oluyor. Bir naylon poşetin doğada tümüyle yok olabilme süresi yaklaşık 1.000 yıl. Eve giderken bir yiyecek malzemesini taşıdığımız naylon poşet 3010 yılına kadar doğaya zarar vermeyi sürdürecek. Osmangazi Belediyesi’nce 2009 yılında plastik poşet kullanımının azaltılması için okullarda seminerler düzenlemiş, esnafı bilgilendirmek amacıyla çeşitli afişler ve broşürler dağıtılmış.

DÜNDAR PAZARDA BEZ TORBA DAĞITTI
DÜNDAR PAZARDA BEZ TORBA DAĞITTI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 17:03:03
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 18:35:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?