18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANGAZİ - BURSA

Belediyeye bir ödül de Ankara'dan

Tarihi mirası koruma ve gelecek kuşaklara aktarma çalışmaları, Osmangazi Belediyesi’ne bir ödül daha getirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Vakıf Haftası etkinlikleri kapsamında Osmangazi Belediyesi’ne, vakıf eserlerinin restorasyonu ve kullanımı konusundaki duyarlı yaklaşımları nedeniyle plaket verildi.

Osmangazi Belediyesi’nin yanı sıra İstanbul Büyükşehir ve Kütahya Belediyelerine de teşekkür plaketi verildi. Başkan Recep Altepe’ye ‘Vakıf Abide Eserlerine Sahip Çıkmanız Anısına..’ yazılı plaketi Kültür Bakanı Atilla Koç verdi.

Tarihi mirasın korunup gelecek kuşaklara aktarılması yönündeki çalışmalar Osmangazi Belediyesi’ne daha önce de çeşitli ödül ve plaketler getirmişti.

Osmangazi Belediyesi halen, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tahsis yoluyla alarak; Ördekli Hamamı, Haraççıoğlu Medresesi, Karabaşi Tekkesi, Seyyid Usul Tekkesi, Irgandı Köprüsü, Fransız Su Deposu (Veziri Camii tabutluğu) gibi tarihi eserlerde restorasyon çalışması yapıyor. Hanlar Bölgesi altyapı ve üstyapı çalışmaları ile Ulucami tuvaletleri ve abdesthaneleri gibi projeler de vakıflarla koordineli yürütülen çalışmalar arasında.

Vakıf Haftası etkinlikleri açılışına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2003 yılında 38 trilyon lira olan bütçesinin 2005 yılında 206 trilyon liraya çıktığını söyledi. Yeni Vakıf Kanunu tasarısı ile vakıf kurmanın daha da kolaylaştırılacağını belirten Bakan Şahin, "Vakıf kurmak istismar edilebilir ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin istihbaratı çok güçlüdür" dedi.

‘Kayıtdışı’

Ankara Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Vakıf Haftası etkinlikleri açılış töreninde konuşan Şahin, vakıf eserlerine sahip çıkmanın önemine değindi ve göreve geldiğinde 9 bin adet vakıf eseri olduğunu, şimdi bu sayının 18 bin 500’e çıktığını söyledi.

Vakıf eserlerinin büyük çoğunluğunun kayıtlı olmadığını belirten Şahin, trilyonlarca lira para harcayarak vakıf eserlerini ortaya çıkarmak için projeler başlattıklarını kaydetti. Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2003 yılında 38 trilyon lira olan bütçesinin 2005 yılında 206 trilyon liraya çıktığını söyledi.

Genel müdürlüğün hazineden hiçbir yardım almadığını belirten Şahin, Vakıf eserlerinden alınan kira gelirleri ile bu bütçenin oluştuğunu söyledi. 2005 yılında da 500 vakıf eserin daha ihya edileceğini kaydeden Şahin, hayır sahiplerinin vakıf eserlere sahip çıkmaları için teşvik edilmeleri gerektiğini söyledi.

’Restore et-işlet-devret’ modelinde kira süresinin 10 yıldan 29 yıla çıkarıldığını ifade eden Şahin, yeni hazırlanan vakıflar kanun tasarısında bunun 49 yıla çıkarıldığını söyledi. Türkiye’de demokrasinin güçlenmesinin toplumun örgütlü hale getirilmesiyle doğru orantılı olduğunu dile getiren Şahin, vakıflar ile derneklerin demokrasinin gelişmesinde önemli rolü olan sivil toplum örgütleri olduğunu söyledi. Göreve geldiği dönemde 4 bin 518 vakfın faaliyet verdiğini ancak bunların sayısının 4 bin 499’a indiğini belirten Şahin, yeni vakıf kanunu ile vakıf ve dernek kurmanın kolaylaştırıldığını kaydetti.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 15:03:00
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 15:12:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?