17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANGAZİ - BURSA

Gökmedrese gün ışığına kavuştu

Medresenin önünü kapatan 3 dükkan, Osmangazi Belediyesi tarafından yıkılarak tarihi bina ortaya çıkartıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı Cihan Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’da, günümüze kadar ayakta kalan tarihi eserlerin korunması ve yaşatılması için büyük bir gayret sarfettiklerini söyledi.

Altepe, bunun ilk adımı olarak Abdal Caddesinde senelerdir terk edilmiş olan tarihi Ördekli Hamamı’nı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 30 yıllığına kiralayarak restore etmeye başladıklarını kaydetti. İkinci büyük projelerinin ise Kayhan’da 2. Beyazıt Döneminde Paşa Çelebi tarafından 563 metrekare alan üzerine yaptırılan Gök Medreseyi ortaya çıkarmak olduğunu anlatan Başkan Recep Altepe, "Bu tarihi bina daha önce önüne yapılan 3 dükkan tarafından görünmüyordu. Medrese bir atölye olarak kullanılıyordu. Şahsa geçen bu tarihi bina ile etrafındaki binaları, belediyenin 6 gayrimenkulunu vererek sahiplendik. Yaklaşık 600 milyar lira civarında bir kamulaştırma masrafı oldu. Binanın rölevelerini hazırlayıp Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na yolladık. Kuruldan gerekli izinleri alarak halen birçok unsuru sağlam olan binayı, daha sonradan üzerine yapılan çatıyı kaldırarak orjinal haline döndüreceğiz. Osmanlı Döneminde üniversite, 1908 de ise kadınlar hapishanesi olarak kullanılan Gök Medresi’yi, 6 ay sonra kültür merkezi olarak, orjinal halinde orta avlusu açık olarak vatandaşlarımızın hizmetine açacağız. Irgandı Köprüsü ile başlayan Kayhan-Hanlar Bölgesi-Reyhan-Tayakadın-Zafer-Osmangazi-Muradiye-Çekirge aksındaki bütün tarihi eserleri yeniden ihya edeceğiz" dedi.

Ayrıca İbrahimpaşa Mahallesinde Osmangazi Belediyesi tarafından onarımı yapılan Karabaşi Dergahı’da Mevleviler Derneği’ne kiralandı. Tavan süslemeleri ve hat eserleri ile dikkat çeken dergahta sema gösterisi çalışmaları yapılacak.

osmangazi
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 18:49:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?