17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANGAZİ - BURSA

'Kanserle yaşıyorum' konferansı

Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 (OSYEG) ve Nuc-On Medical Center tarafından düzenlenen "Kanserle Yaşıyorum" konulu konferansta konuşan Nevval Sevindi, "kanser eşittir ölüm" inancının yanlışlığını işaret ederek, kanserin amansız bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini, çünkü artık tedavi edilebildiğini belirtti. Sevindi, erken teşhisin hastalıkla mücadelede çok önemli olduğunu kaydetti. Kanserin, hayatı etkileyen bir sorun yerine yeni bir fırsat olabileceğini belirten Sevindi, "Akıl ve gönül beraberliği olmadan direnme gücü bulamayız, bir yere varamayız. Hastalıkla tanıştığınızda önünüze çıkan kapıyı korkmadan açın. Ardından yepyeni bir dünya bulacaksınız. O kapıdan içeri girdiğinizde göreceksiniz ki siz de başarmışsınız" dedi.


Toplumsal yapının korku üreterek egemen olduğu ülkemizde kanserle mücadele ettiğini anlatan Sevindi, hayatın anlamı ve odağı olan "insanın" bir duygu yumağı olduğunu ve otomatik ilaç servisi yapılacak bir robot olmadığını dile getirdi. Kanserle mücadelenin sosyal, kültürel, fiziki ve tıbbi boyutları olduğunu kaydeden Sevindi, hastanın bilgili ve bilinçli olmasının hayat kurtarıcı önemi olduğuna dikkat çekti.


Sevindi, kanser hastasının, hastaneye adım attıktan sonra sorumluluklarının bitmediğini, aksine bu noktadan sonra görevlerinin başladığını ifade ederek, "Hastanın pasif bir kurban olmasına, hastanın bir göğüs olarak tarif edilmesine karşı çıktım. Hasta olarak haklarımın gasp edilmesine karşı çıktım. Gizlilik geleneğine karşı çıktım. O göğsün ardındaki anneye, kadına, sevgiliye, yüreğe ve duyguya sahip çıktım. Ben insan ve hasta olarak biricik olduğumu biliyorum. Bana ait tek bir hayata sahibim. Ben hasta olarak tedavinin tarafı değil, ortağıyım. Hasta-doktor rakip değil, birbirinin çözüm ortağıdır. Onun eksik parçası bende, benim eksik parçam onda" diye konuştu.


Konferans sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Sevindi’ye bir plaket verdi.

BURSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2004 Pazar 09:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?