22
Mayıs
2024
Çarşamba
OSMANGAZİ - BURSA

Kültür yolu canlanıyor

Osmangazi Belediyesi’ne ödül getiren "Bursa Kültür Yolu Canlandırma Projesi"nin en önemli ayaklarından birisi olan Abdal Mehmed Camii-Galle Han ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi başlıyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın en eski yaya akslarından birisi olan Abdal Caddesi’nin bu projeyle daha bir işlerlik kazanacağını söyledi. Altepe, proje kapsamında yapılacak çevre düzenlemesi, dinlenme alanları, yaya akslarıyla kentin yepyeni bir cazibe merkezine kavuşacağını dile getirdi.

Bu projeye büyük önem verdiklerini de dile getiren Altepe, "Projeye aktarılacak kaynak konusunda bir sıkıntımız yok. Bu nedenle ihale aşamasına gelen proje yakın zamanda başlayacak ve yine kısa bir sürede tamamlanacak. Bursa’nın Tarihi dokusunu gün yüzüne çıkaracak bu önemli projenin, en kısa zamanda tamamlanması hedefliyoruz" diye konuştu.

"Bursa Kültür Yolu Canlandırma Projesi" 20’si uygulama projesi olmak üzere, yaklaşık 70 projeyi bir çatı altında topluyor. Bu çatı altında yer alan en önemli kentsel tasarım ölçekli projelerden biri olan Abdal Mehmed Camii-Galle Han ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi hayata geçtiğinde, ele aldığı bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek.

Projenin birinci etabı Abdal Mehmed Camii ve Türbe Çevresi’ni, ikinci etabı ise Abdal Camii ile Cumhuriyet Caddesi arası ve Galle Han çevresini ele alıyor. Birinci etap olarak belirlenen bölümün proje çalışmaları tamamlandı ve ihale süreci başlatıldı.

Kamulaştırma maliyetinin yaklaşık 1 milyon 600 bin YTL civarında gerçekleşmesi hedefleniyor. Abdal Mehmed Camii-Galle Han ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi aynı zamanda Haşim İşcan Caddesi’nin hemen karşı yakasında yer alan ve proje çalışması devam eden Ördekli Hamamı ile bir bütünlük arz edecek.

Ayrıca Bursa Kültür Yolu Canlandırma Projesi çatısı altında yer alan "Kamberler Tarih ve Kültür Parkı Turizm Koordinasyon ve Bilgi Merkezi Projesi", "Gökdere Medresesi Kültür Merkezi Projesi", "Tuz Pazarı Sağlıklılaştırma Projesi", "Kayhan Hamamı Restorasyonu ve Çevre Sağlıklılaştırma Projesi", "Davut Paşa Hamamı-Eskişehir Hanı ve Batpazarı Kentsel Tasarım Projesi" ve "Reyhan Paşa Hamamı ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi" hayata geçirildiğinde, çok farklı bir kent gün yüzüne çıkacak.

Abdal Mehmed Camii II.Murad devri eserlerinden. Kitabesiz olduğundan yapılış tarihi, türbenin yapım tarihiyle (H 854) aynı olduğu tahmin edilmektedir. Camii Abdal Mehmed adına Başcı İbrahim adındaki hayırsever bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. 1955 yılında Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmıştır. Türbe ise 1450 yılında Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır. Üzeri kurşun kaplı kubbeyle örtülmüştür. İçerisinde Abdal Mehmed’e ait sanduka yer almaktadır. Türbe yanında bu gün mevcut olmayan bir tekke bulunmakta. Yavuz Selim 1599 yılında Bursa’ya geldiğinde bu tekke ile ilgilenerek kandil için 200 akçe vermiştir.

Türbe 1953 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmıştır. Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesi’nde burayı "Ana cadde üzerinde güzel bir türbe vardır. Gelip geçenin dinlendiği ve ibadet ettiği safalı bir yerdir" diyerek bahseder.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 15:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?