18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANGAZİ - BURSA

Osman Gazi'ye muhteşem anma

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi Han, adının verildiği Osmangazi İlçesi’nde coşkulu törenle anıldı.

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen bir hafta sürecek olan "Osman Gazi’yi anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri" Fomara Meydanı’ndaki Osman Gazi heykeline çelenk konulmasıyla başladı. Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal ile Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin çelenk sunumunden sonra Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin Tophane’deki türbeleri ziyaret edildi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Tophane Meydanı’ndaki açılış törenlerinde yaptığı konuşmada, Osman Gazi’nin ilk defa bu kadar kapsamlı bir şekilde anıldığını belirterek, 6 padişahın mezarının bulunduğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu Bursa’yı dünyaya tanıtacaklarını söyledi. Altepe, böyle bir kentin yöneticisi olmaktan şeref duyduğunu ifade ederken, tarihi ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkaran projeleriyle Bursa’yı ecdada yakışır hale getireceklerini belirtti.

Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal da, Osmanlı’nın Sögüt’te beylik olduğunu, imparatorluğun Bursa’da kurulduğunu anlatırken, "İmparatorluğun kuruluşu ve gelişmesindeki uygulamalar, dünyadaki örnek kurumlara yerleşmesine ve onların yetişmesine vesile olmuştur. Bugün hala Şeyh Edibali’nin, Ertuğrul Gazi’ye, Ertuğrul Gazi’nin Osman Gazi’ye ve Osman Gazi’nin de Orhan Gazi’ye verdiği öğütler, kurallar ve töreler günümüze kadar ulaşmıştır. Gençler, geleceklerine yön verirken aradıkları güveni buram buram tarih kokan Bursa’daki bu tarihi mirasta bulacaklardır" dedi. Köksal, Bursa’nın hem Osmanlı İmparatorluğu’nun, hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna büyük katkısının olduğunu vurguladı.

Bursa Milletvekili Şevket Orhan ise, dünyaya adelet ve medeniyet taşıyan Osmanlı İmparatorluğu’nun Sögüt’te beylik olduğunu ancak devletin Bursa’da kurulduğunu dile getirirken, "Osmanlı bir çağı açıp, bir çağı kapatmıştır. Geçmişini unutan geleceğine yön veremez. Gençliğimiz Osman Gazi, Orhan Gazi ile Fatih Sultan Mehmet’i iyi anlayıp, onların yolundan giderek, Osmanlı gibi dünyaya adalet ve medeniyet taşıyacaktır. Gençlerimiz böyle olmak mecburiyetindedir. Bunu sağlarsak, dünya bizi fark eder ve dünyaya adalet ile medeniyet yeniden Türkiye’den dağılır" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Osman Gazi’nin temsili çadırının yanı sıra yörük çadırlarının da açılış kurdelası Vali Oğuz Kağan Köksal, Osmangazi Kaymakamı Sebahattin Öztürk, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin tarafından kesildi. Protokol yetkilileri daha sonra çadırlarada gözleme yiyip, ayran içti. Törende Tarihi Bursa Mehter Takımı’nın marşları vatandaşları coştururken, Bursa Mehter Takımı’nın gösterisini nefesleri kesti.

Bursa Valiliği, Osmangazi Kaymakamlığı, Uludağ Üniversitesi, Dağ-Der ve BESOB gibi kuruluşların da desteğiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, hafta boyunca Osmanlı kültüründen örnekler sergilenecek. Folklor, kılıç kalkan ve mehter gösterileriyle tarihi içerikli çeşitli gezilerin de yapılacağı programda Uludağ Üniversitesi’nin yanı sıra Ankara, Sakarya, Selçuk ve Washington üniversitelerinden öğretim üyelerinin katılacağı sempozyumda, "Payitaht Bursa’da Kültür ve İnsan", "Payitaht Bursa’yı Büyüten Kaynaklar", "Payitaht Bursa’da Sanat ve Kültür" ve "Osmanlı’nın Kültürel Zenginliği" konuları ele alınacak. Etkinlikler çerçevesinde 6 Nisan Çarşamba günü de Bursa’nın fetih kutlamaları törenleri yapılacak. Program, 10 Nisan Pazar günü atlı süvari birlikleri, yeniçeriler ve mehter takımının Bursa’yı temsili olarak fethiyle son bulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 14:54:12
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 16:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüsam sabah IP: 194.27.118.xxx Tarih : 8.04.2005 11:50:02
osman gazi belediyesini bu konuda tebrik ediyorum biz gençlere tarih bilincini kavratmak adına bu çalışmayı destekliyorum........................