24
Mayıs
2024
Cuma
OSMANGAZİ - BURSA

Osmangazi örnek olacak

Türkiye’nin İlk Geridönüşüm Protokolü Osmangazi’de İmzalandı. Osmangazi sınırlarındaki geri dönüşebilen atıkların; Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin öngördüğü şekilde toplanması, ayrıştırılması ve değerlendirilip ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili protokol, Osmangazi Belediyesi ve ÇEVKO arasında imzalandı.

ÇEVKO’nun Türkiye’de belediyelerle imzaladığı ilk protokol olma özelliğini taşıyan protokol, Osmangazi sınırlarındaki geri dönüşebilen atıkların, yetkilendirilmiş lisanslı kuruluş olarak ÇEVKO tarafından değerlendirilmesini öngörüyor. Protokol; belediyeleri de büyük bir mali yükten kurtarıyor. Geri dönüşebilen atıkların toplanıp değerlendirilmesinin Osmangazi Belediyesi’ne maliyeti, 2004 yılında yaklaşık 400 milyar liraydı.

Protokol imza törenine Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erbak, Genel Sekreter Mete İmer ve Proje Koordinatörü Cezmi Neyim katıldı.

Yönetmelik ne getiriyor?

Belediyelerin daha önce çeşitli yöntemlerle toplayıp işlediği geri dönüşebilen atıkların toplanmasına, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 30.07.2004 tarihli resmi gazetede yayımlanan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile yeni bir düzenleme getirildi. Yönetmelik, geri dönüşebilen atıkların; kaynağından ayrı bir şekilde toplanmasını, ayrıştırılmasını, taşınmasını, geri dönüşümünü, tekrar kullanımını ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesini öngörüyor.

Geri dönüşebilen atıkların toplanıp değerlendirilme sürecini belirli bir disipline bağlayan yönetmelik, atıkları toplayacak ve toplatacak kurum ve kuruluşlara da bazı sorumluluklar yüklüyor. Atıkları toplayacak olan kuruluşlara ‘lisans alma’ ve ‘yetkilendirilmiş olma’ şartı getiren yönetmelik, özellikle ambalaj atıklarından dolayı ambalaj firmalarına ağır sorumluluklar yüklüyor. Örneğin, ambalaj firmaları; yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 10 yıl içinde ürettikleri ambalajların en az yüzde 60’ını geri kazanmakla yükümlü kılınıyor. Yönetmeliğin belediyelere yüklediği sorumluluk ise; geri dönüşebilen atıkların toplanması konusunda ekonomik işletmeler ve yetkilendirilmiş kuruluşlarla birlikte geri dönüşebilen atıklar yönetim planını hazırlamak.

Osmangazi’de Geri Dönüşüm

Geri dönüşebilen atıkları toplamaya 1996 yılında 12 okul ve 3 mahalleden toplam 72 ton atık toplayarak başlayan Osmangazi Belediyesi, bu çalışmasını 2000 yılında 32 mahalle ve 50 okula çıkardı. 2004 yılında 4 araçla 92 mahallede birden geri dönüşen atıkları toplamaya başlayan Osmangazi Belediyesi, topladığı atık miktarını 1897 tona çıkararak Türkiye’nin en çok atık toplayan ikinci belediyesi olma unvanını aldı. Osmangazi Belediyesi 1996 yılından bu yana toplam 5845 ton geri dönüşebilen atık topladı. Bunun kağıt atıktan oluşan 2337 tonluk bölümü 39 bin ağaca karşılık gelmekte. 39 bin ağaç kesilmekten kurtulmuş oldu.

Daha önce gönüllülük esasına göre yürüyen geri dönüşüm projesi, ilgili yönetmelikle birlikte kurum ve kuruluşlar için zorunluluk halini aldı. Yönetmelik gereği hem tüketiciler hem de üreticiler, atıkları kaynaktan ayrı biriktirmek ve toplamak zorunda. Bununla birlikte, dönüşebilen atıkları özel kuruluşlar toplayacağı ve bu kuruluşlar toplayacakları atıklardan kar elde edeceği için toplama işlemi daha sağlıklı ve disiplinli bir şekilde yürüyecek.

Protokol imzasıyla birlikte söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, yetkili ve lisanslı kuruluşların olmaması nedeniyle yaşanan boşluk giderilmiş olacak.

Osmangazi Belediyesi, yaşanabilir bir çevre bırakmak ve hızla tükenen doğal kaynaklarımızı korumak adına yürüttüğü geri dönüşüm projesini kararlılıkla sürdürme düşüncesinde.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 14:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?