19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANGAZİ - BURSA

Osmangazi'nin tarihi 6 trilyonluk proje ile yenilenecek

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Surları’nın yenilenmesi ile alakalı hazırlanan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yollanarak, desteklenecek kültür programları kapsamına alınması için görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Surların yenilenmesine, Tophane Caddesi ile Ortapazar Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan ve şehrin cümle kapısı olarak bilinen Saltanat Kapısı ile Pınarbaşı’ndaki Fetih Kapısı’nı inşa ederek başlamak istediklerini anlatan Başkan Recep Altepe, 1 trilyonluk ilk ödenek ile iki kapının inşa edilebileceğini belirtti.

Kültür Bakanlığı’nın 2005 yılı bütçesinde Bursa Surları Restorasyon Projesi’nin ilk kısmının yer almasından ümitli olduklarını kaydeden Altepe, "Osmanlı’nın ilk başşehri olan Bursa’da böyle tarihi projelerin desteklenmesi gerekiyor. Surların yenilenmesi projesinde ilk olarak Saltanat Kapısını inşa edeceğiz. Yakın zamana kadar Ortapazar Caddesi girişinde mevcut olan bu kapının inşası ile bölge ayrı bir tarihi havaya bürünecek" diye konuştu.

Öte yandan, 2005 yılında başlaması planlanan çalışmalar sırasında Ortapazar Caddesi’ne trafiğin Safran Otel önünden verilmesinin planlandığı öğrenildi. Saltanat Kapısı’nın 1418 yılında Yeşil Cami’nin inşasından bir yıl önce Sultan Çelebi Mehmet tarafından köklü bir tamirden geçirildiği kayıtlarda yer alıyor. Ayrıca 15. yüzyılda Timur ve Karamanoğlu saldırılarından sonra 1651 ve deprem sonrası 1855 yılında da Saltanat Kapısı’nın restore edildiği vesikalarda yer alıyor. Son zamana kadar ayakta olan kapının cumhuriyetin ilk yıllarında yıkıldığı tahmin ediliyor. Birçok açıdan fotoğrafları da bulunan Bursa’nın Cümlü Kapısı olan Saltanat Kapısı ihtişamlı görüntüsü ile sur içindeki Bursa’ya girişlerin yoğun olarak yapıldığı ana kapı olarak biliniyor. Bursa Surları’nda 67 kule ve 5 kapı yer alıyor.

iha-osmangazi
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 21:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?