22
Mayıs
2024
Çarşamba
OSMANGAZİ - BURSA

Romanların evleri yeşil olan oluyor

Bursa’nın merkez Osmangazi Belediyesi, şehrin tarihi bölgelerinden Kayıhan’ın alt kısmındaki roman ailelerin oturduğu eski evleri yıkarak, 60 dekarlık yeşil alan oluşturmak için kamulaştırma çalışmalarını başlattı.

Osmangazi Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, bölgede vatandaşların gönül rızalarıyla anlaşma sağlayarak, 20’ye yakın evi tahliye edeceklerini söyledi.

Roman vatandaşların yaşadığı Kız Yakup Mahallesi’nde 3 tarihi bina bulunduğunu belirten Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, "Bunlar Dayıoğlu Hamamı, Hatice İsfendiyar Camii ile Kız Yakup Camii’dir. İlk etapta bu üç tarihi binanın arasında kalan, eski binaların kamulaştırmasını planladık. Bu binaların sahipleriyle yaptığımız görüşmelerde, onların rızalarıyla bölgenin rayiç bedeli üzerinden fiyat konusunda mutabakat sağladık. Yer sahiplerinin mesken temin edip binalarını boşaltmaları ile anlaştığımız fiyattan evlerinin bedelleri banka hesaplarına yatırılacak. Binaların yıkımları derhal yapılacak. Bir aylık görüşmeler neticesinde, gönül rızasıyla 20 mal sahibi ile 1 trilyona yakın kamulaştırma bedeliyle anlaşma sağlandı. Yıkımlara da Şubat ayından itibaren başlayarak bölgeyi temizleyeceğiz" diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi, Kız Yakup Mahallesi’nde Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi ile Gökdere Bulvarı arasında 60 dekarlık bir yeşil saha oluşturmayı planlıyor.

Gökdere Meydanı’na bakan planlı ve sağlam apartmanların dışında, bölgedeki bütün metruk binalar yıkılacak. Şehrin merkezi noktasındaki alanda, vatandaşların aileleriyle dinlenebilecekleri modern bir park yapılacak. Tarihi camiler ile Dayıoğlu Hamamı ise korunacak.

Bu arada şehir merkezine yakınlığı sebebiyle zemin altına büyük bir otoparkın yapılması da proje aşamasında bulunuyor. Böylece şehir merkezinde Irgandı Köprüsü ile Tophane arasında tarihi aks etrafı temizlenerek ortaya çıkartılırken, tarihi hanlar ve çarşılara alışverişe gelecek vatandaşlara, dinlenme ve otopark imkanı sağlanacak bir alan da oluşturulacak.

Diğer taraftan Kız Yakup Mahallesi’nde Ramazan aylarında davul çalarak geçimini sağlayan dar gelirli aileler ise geleceklerinden endişe ediyorlar. Mahallelerinin birçok hırsızlık ve kapkaç olayında adını duyuran ailelerin yanı sıra dürüst ahlakı ile çalışan roman ailelerin de bulunduğunu söyleyen vatandaşlar, "Belediye evleri kamulaştırıyor. Gayri kanuni işlerden yükünü tutup, altında son model arabası olanlar evlerini belediyeye veriyorlar. Ancak Ramazan’da davul çalıp, yazın düğünlerde çalgıcılık yapıp, namusu ile geçimini sağlayan, kiradaki biz roman aileler ne yapacağız. Belediye bu konuda bir sosyal iyileştirme projesini gündemine alıp, sabıkası bulunmayan, kanuna saygılı ailelere de sahip çıkmalı, yer bulmalıdır" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2005 Pazar 15:10:06
Güncelleme :9 Ocak 2005 Pazar 15:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?