31
Mayıs
2024
Cuma
OSMANGAZİ - BURSA

Tarihi hazine düzenlenmeyi bekliyor

Bursa'da Osmangazi Belediyesi'nin gerçekleştirdiği tarihi surlar restorasyonları Yerkapı'da yoğunluk kazanıyor. Çalışmalar kapsamında tamamen yıkılan Bursa Surları'nın bir kapısı da orjinaline uygun olarak yeniden inşa edildi.


İnşaat çalışmaları sırasında Yerkapı'nın komşusu olan Haraçcıoğlu Medresesine bağlı Dar'ül Kur'a (kuran okunan yer) bahçesinde de yeni sur duvarı imalatları gerçekleştirildi. Çalışmalar sırasında hazire bahçesinde bulunan tarihi mezar taşları yerlerinden alınırken, daha önceden de bir kısmı dağınık olan sanat eseri hüviyetindeki taşlar bir bölgeye yığıldı.


Molla Gürani ve Kavaklı Mahallesi sakinleri ile Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyeleri, faliyet gösterilen Dar'ül Kur'a bahçesinde Osmangazi Belediyesi'nin bir hazire düzenleme çalışması yapmasını istiyor. Belediye'nin, Üftade Hazretleri'nin türbesine giden sokakta da güzelleştirme çalışmalarının bölgeyi eski tarihi hüviyetine kavuşturmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten mahalle sakinleri, Dar'ül Kur'a bahçesinde yığılı tarihi kabir taşlarının değerlendirilmesini istediklerini söyledi.


Seyyit Abdülkadir Geylani Hazretleri'nin torunlarının da mefdun bulunduğu Haraçcıoğlu Medresesi haziresinde Cizye toplamakla görevli bir ailenin fertlerinin kabirleri de yer alıyor. Özel lahitli kabirlerin yer almasından dolayı dönemin önde gelen insanlarına ait olduğu bilinen tarihi mezarlığın düzenlenmesi ile bölgedeki çalışmalar, surların Pınarbaşı mezarlığı tarafında tablo gibi bir manzara ortaya çıkartacak.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 14:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?