20
Mayıs
2024
Pazertesi
OSMANGAZİ - BURSA

Tuz Hanı cazibe merkezi olacak

Tuz Hanı esnafıyla birlikte bir toplantı yapan Başkan Altepe, Osmangazi sınırlarındaki bütün tarihi çarşılara el atacaklarını ve bu tarihi yapıları Bursaya yakışır duruma getireceklerini söyledi. Bu kapsamda Tuz Hanının da elden geçirileceğini ifade eden Başkan Altepe, Burası da asırlar önce yapılan bir yapı. Ancak, belki 40 yıldır restorasyon anlamında hiçbir değişiklik olmamış. Maalesef içler acısı durumda dedi.

Tarihi Hana bugüne kadar hiç el atılmadığını, aksine tahrip edildiğini ifade eden Başkan Recep Altepe, şu bilgileri verdi: Biz Osmangazi Belediyesi olarak bu çarşıya el attık. Gerekli ön çalışmamızı da yaptık. Kentin ziyneti durumundaki bu Han, şimdiye kadar gördüğümüz tarihi hanlar arasında en kötü durumda olanı. Ama bundan sonra durum değişecek. Herkes elini taşın altına koyacak ve bu tarihi yapının kaderi değişecek. Yüzlerce yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Tuz Hanı, yaşatılarak korunacak.

Tuz Handaki işyerlerinin belediyeye ait olmadığına, dükkanların özel mülk olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, bu nedenle mülk sahiplerinin de maliyetin bir bölümüne ortak olacağını söyledi. Altepe ayrıca, tarihi Tuz Hanın; Uzun Çarşının ya da başka çarşıların deposu olarak kullanılamayacağını vurguladı.

Tuz Hanın; Tuz Pazarı Camiine gelir getirmesi için Timurtaş Paşa oğlu Umur Bey tarafından 1454-1455 yıllarında yaptırıldığı bilinmekte.(Bazı kaynaklara göre de 1491 yılında yaptırıldığı belirtilmekte) Osmanlı dönemi planına uygun olarak ortada bir avlu ve çevresi iki katlı revak biçiminde inşa edilmiş olan tarihi yapının orjinalinde, üst katta 18 oda alt katında ise 17 depo bulunmakta. Bugün ise tarihi yapının alt ve üst katında toplam 21 oda bulunmakta. Diğer Bursa hanlarına göre daha küçük ve ortasında mescit bulunmayan Tuz Han; 1855 depreminde ve 1901 yılındaki yangında büyük hasar görüp özelliğini yitirmiştir.






Kenthaber
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2004 Cuma 14:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?