17
Haziran
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Greenpeace'çilere yasak kaldırıldı

Çanakkale'nin Çan İlçesi'nde kurulu termik santralde 10 gün önce izinsiz eylem yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 21 Greenpeace üyesinden 11'inin yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Çan Ceza Mahkemesi'nde görülen bugünkü davaya yurtdışına çıkış yasağı konulan 21 çevreciden 11'i katıldı. İfade veren Hilal Atıcı, Ahmet Pektaş, Ziya Çobanoğlu, Mevlüt Yaman, Mevlüt Cesur Öçal, Cenkay Yılmaz, Gözde Baykara, Teyfik Tezcan, Eric Birkoff, Thor Deen ve Mathan Been Asher'in yurtdışına çıkma yasakları kaldırıldı.

Diğer geri kalan 10 eylemcinin de ifade vermesinin ardından yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılacağı öğrenildi.
Greenpeace Akdeniz Sözcüsü Hilal Atici, Greenpeace üyelerinin 10 gün önce Çan'da termik santralde barışçıl bir eylem yaptığını belirterek, "Bu eylem sonunda gözaltına alınmalarının ardından yurtdışına çıkış yasağı konulan arkadaşlarımızdan ifade veren 11'inin bu yasağı kaldırıldı.

İşleri dolayısıyla duruşmaya gelemeyen diğer 10 arkadaşımızın da ifade vermelerinin ardından yurtdışına çıkış yasakları kaldırılacak" dedi. Son donemde Avrupa'da ve ABD'de sıra dışı hava olaylarının yaşandığına dikkat çeken Atıcı, "Seller, kuraklık ve orman yangınlarında artış gibi belirtilerin şiddeti ve sıklığı Türkiye'de de artıyor.

Orta vadede bu etkiler, tarımda verim kayıplarına, su kıtlıklarına ve turizmde gelir kaybına sebep olacaktır. Bu felaketler, kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığımızın yol açtığı iklim değişikliklerinin bazı örnekleridir.

Türkiye, bu felaketi durduracak uluslararası topluluğun bir parçası olmalı ve rüzgar, güneş, küçük hidro, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye sokmalıdır" diye konuştu.

Atıcı, hükümetin 2010'a kadar yüzde 10 ve 2020 yılına kadar yüzde 20'lik bir yenilenebilir enerji hedefi koymasını, Kasım 2005'te yapılacak olan ve küresel yenilenebilir enerji kaynakları hedeflerinin belirleneceği Johannesburg konferansına, Aralık ayında Kanada'da düzenlenecek uluslararası iklim değişikliği konferansına, Kyoto'yu onaylama planlarıyla katılmasını ve iklim değişikliğinin aciliyetini anladığını göstermesini istedi.

.
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 16:19:19
Güncelleme :10 Kasım 2005 Perşembe 14:07:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?