22
Mayıs
2024
Çarşamba
EZİNE - ÇANAKKALE

Çanakkale'de domates karantinası

Tarım Bakanlığı, Çanakkale'de il merkeziyle Ezine sınırları içerisinde Batak Ovası bölgesinde tespit edilen "domates bakteriyel solgunluk hastalığı" sebebiyle toplam 15 bin dekarlık alanı karantina altına alarak, bu bölgede 2 ile 5 yıl arasında domates, biber, patates, patlıcan ve solanecea familyasına ait ürünlerin yetiştirilmemesi kararı aldı. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer, "Bu hastalık ile bulaşık alanlarda ve güvenlik kuşağında alınan karantina tedbirleri gereğince 2007 yılından itibaren tavsiye edilen ve alternatif ürünleri yetiştiren veya bunları nadasa bırakan çiftçilerin desteklenmesini ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları kapsayan tebliğ 14 Şubat 2007 tarih ve 26434 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 Yayımlanan tebliğ gereğince Kumkale Beldesi, Kalafat ve Tevfikiye köyleri ile Ezine İlçesi Mahmudiye Beldesi, Pınarbaşı, Üvecik ve Yeniköy hudutları içerisinde yer alan yaklaşık 15 bin dekar saha 2007 yılından itibaren 2 ve 5 yıl süreyle karantina kapsamına alındı. Hastalıkla bulaşık tespit edilen 64 parsel, 670.8 dekar alanda 5 yıl süreyle domates, biber, patates, patlıcan ve Solanecea familyasına ait ürünler ekilmeyecek. Yine 2006 yılında Kırkgözler drenaj sulama kanalından sulama yapılan tarlalarda 2 yıl süreyle domates, biber, patates, patlıcan ve Solanecea familyasına ait ürünler yetiştirilmeyecek.

 Ayrıca Kırkgözler drenaj sulama kanalı 2007 yılı için 1 yıl süreyle sulama amaçlı kullanılmayacak. Bu itibarla sınırları tespit edilen ve karantina kapsamına alınan alanlarda belirtilen süreler içerisinde sulu tarım yapılmayacağından bunun yerine alternatif ürün olarak kuru tarım ürünleri (buğday, arpa, yulaf tritikale, kanola, ayçiçeği ve tek yıllık yem bitkileri) yetiştiren veya nadas uygulayan çiftçiler, dekar başına destekleme ödemelerinden yararlandırılacaklar. 2007 yılı için tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde dekara 110 YTL destekleme ödemesi verilecek. Alternatif ürün desteği kapsamında desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin bağlı bulundukları tarım müdürlüklerine 29 Haziran 2007 tarihine kadar başvuruda bulunmaları ve bu süre içerisinde çiftçi kayıtlarını güncelleştirmeleri şart. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular ise kabul edilmeyecek" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 15:29:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?