15
Mayıs
2024
Çarşamba
GELİBOLU - ÇANAKKALE

92 yıl önce burada yaşananlar...

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Millet olarak Çanakkale Zaferi'ni daima hatırlayıp genç kuşakların hafızalarına kazımamız gerekir" dedi. 

Çanakkale Kara Savaşları'nın 92. yıldönümü, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenlerle kutlandı. Törenler, sabah saat 09.00'da Çanakkale Savaşı'na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan adına Şehitler Abidesi'ne çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından 11 ülkenin milli marşları eşliğinde bayrakları göndere çekildi. 

Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi gelişim sürecini daha iyi anlamak, anladıktan sonra daha fazla gayret sergileyerek, çağdaş medeniyet seviyesine erişmek maksadıyla, mazimizde önemli yeri olan Çanakkale Zaferi'ni millet olarak daima hatırlamalı ve genç kuşaklarımızın hafızalarına kazımalıyız. Bunu yaparsak işte o zaman kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin öneminin iyi anlaşılmasını sağlarız. Çanakkale Savaşları'nın günümüzde vurgulanması gereken en
önemli özelliklerinden biri de, savaşan tarafların birbirlerine karşı tutumlarıdır. Bu savaş gündüz birbirine kurşun sıkıp, gece yiyecekleriyle mataralarındaki suyun damlasını paylaşan, yaralı düşman askerlerini sırtlayıp karşı cepheye taşıyan, yaralıya, hastaya kurşun sıkmayan, kaybettikleri arkadaşlarına omuz omuza mezar kazan, düşmanken dost olan milletlerin savaşıdır" diye konuştu. 

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peter ise şunları söyledi: "Savaş dünya üzerindeki birçok toplumu etkilemiştir. Burada savaşan ve hayatını kaybedenler, sadece yeni Zelandalı, Avustralyalı ve Türk askerler değildir. Büyük Britanya, Fransa, Kanada, İrlanda, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Güney Afrika'dan da askerler savaşmış ve hayatını kaybetmiştir. Türkiye ve Yeni Zelanda için 92 yıl önce burada yaşananlar bugünkü milletlerin şekillenmesine yardımcı olmuştur." 

Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson, "Yarın barış için binlerce Avusralyalı Anzak Koyu'na gidecek. Neredeyse yüzyıl sonra Avustralyalı'yı bu kıyılara getiren tutkuları ve siyaseti kavramak çok zor. Muharebe, sert vahşet, buradaki uzlaşıya karşı koymuş görünüyor. Fakat bugün milletlerimiz dosttur. Çok sayıda Avustralyalı, Yeni Zelandalı Türk halkı tarafından cömertçe karşılık verilen derin bir arzuyu müteakiben burayı kutsal bir yer gibi ziyaret etmektedirler. Aramızdaki büyük mesafe, burada hayatlarını kaybeden çok sayıdaki genç insanlarımızın ortak fedakarlığıyla kapanmaktadır" dedi. 

Kurmay Yarbay Taner Uysal da, Çanakkale Savaşı'nın teknolojinin inanılmaz üstünlüğü ve üstün güce karşı süngünün ve canını hiçe sayarak bedenlerini vatana siper edenlerin tarihte eşi benzeri görülmemiş bir mücadelesi olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından resmi geçit yapıldı. Ülkelerin askeri birliklerinin yanı sıra Türkiye Muharip Gaziler Derneği, izciler grubu ve mehter takımı da resmi geçitte yer aldı. Mehmetçik Abidesi'ndeki defterin imzalanıp şehitliğin ziyaret edilmesinden sonra mehter konseri verildi. Törene Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Bakan Atilla Koç, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peter, Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ile 11 ülkenin temsilcileri katıldı. 

Törene katılanlar daha sonra sırasıyla Fransız ve İngiliz anıtlarını ziyaret ederek, burada yapılan törene katıldı. Törende bazı yabancıların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.


iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2007 Salı 13:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?