2
Haziran
2024
Pazar
GELİBOLU - ÇANAKKALE

Alan klavuzluğu kanunu yasalaştı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda alan kılavuzluğu kursu açılmasının önünü açacak olan 'Alan Kılavuzluğu Yasası Teklifi', TBMM'de kabul edilerek kanunlaştı.

Yeni yasanın önemine değinen AK Parti Çanakkale Milletvekili İbrahim Köşdere, büyük tartışmalara sebep olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki 'Alan Kılavuzluğu Kursu Yasası'nı çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bilindiği gibi daha önce Milli Park Müdürlüğü kendisi Alan Kılavuzluğu Kursu açmış ve bu kursa 390 kişi katılmıştı. Bu kurs sonunda da 190 kişi sınavı kazanarak belge almaya hak kazanmıştı. Ancak bu konuda Profesyonel Rehberler Birliği böyle bir kursun açılamayacağını belirterek ilgili yerlere dava açmıştı. Bunun ardından bizler de bu kursun yasal bir zemine oturtulması için kanun teklifi vermiştik. Bu kanun teklifi bugün görüşüldü ve kabul edilerek yasalaştı. Yasanın çıkmasından dolayı çok mutluyuz" dedi.

Milletvekili Köşdere, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı ziyaret etmeye gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını da belirterek, "Milli Parkı ziyaret etmeye gelenlere, burasının en iyi şekilde, ehil kişiler tarafından gezdirilmesi için bu alan kılavuzluğu kursunun açılmasını istedik. Bu kurslara üniversite ve liseli kardeşlerimiz katılacak. Bu kursta Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden öğretim görevlileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, Deniz ve Kara Kuvvetleri'nden, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ehil kişiler kurs verecek. Bu kurslarda sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa bir konsensus sağlanacak. Bu kurs sayesinde bine yakın üniversiteli ve liseli kardeşim iş sahibi olacak. Bunların vergi karneleri olacak ve belirli bir işte çalışacaklar" dedi.

Milletvekili Köşdere, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezmeye gelenleri gezdiren kişiler için basında "Hurafe Turizmi" şeklinde yapılan benzetmelere katılmadığını da belirterek, "Türkiye için önemli bir yer olan Çanakkale'de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezdirecek olan kişilerin bundan böyle belirli bir kursu bitirerek belgeli olmaları, bu tür söylentileri de ortadan kaldıracak. Bu kurslar artık Çevre ve Orman Bakanlığı ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün kontrolü altında yapılacak. Daha önce Alan Kılavuzluğu kursuna girip de bu kursu kazanan 190 kişi de yeniden bu kursa girecek. Yeni düzenlenecek olan kursu başarı ile tamamlarlarsa belgelerini alacaklar. Daha önce belge almaya hak kazanan bu kişiler, maalesef belgelerini alamayacaklar. Yeni yasaya göre bu kişiler eksik kurs görmüş durumdalar bu eksikliklerini gidermek için kursa yeniden girecekler. Bu kursu başarı ile tamamlarlarsa belge almaya hak kazanacaklar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2005 Pazartesi 01:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?