22
Mayıs
2024
Çarşamba
GELİBOLU - ÇANAKKALE

Gelibolu'nun fethinin 653.yıldönümü

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 653. yıldönümü kutlanıyor. 

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin Karainebeyli köyünde düzenlenen törende, Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ecebey, mezarı başında anıldı. Ecebey'in mezarına çiçek konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından bir konuşma yapan Bayırköy İlköğretim Okulu tarih öğretmeni Soner Boylu, "Türklerin, Anadolu'nun birliğini ve güvenliğini sağlamaları ve millet olarak varlıklarını devam ettirebilmeleri için Rumeli topraklarına geçerek yerleşmeleri gerekiyordu. Bursa dolaylarında yeni kurulmuş olan Osmanlı devleti, Balkanları emniyet altına almadan büyük ve kuvvetli bir cihan devleti haline gelemezdi. Bunun değerini iyi anlayan atalarımız Gelibolu'nun fethine karar verdiler" dedi. 

Konuşmanın ardından Piri Reis ilköğretim Okulu öğrencileri tarafından folklor gösterisi yapıldı ve Bursa Mehter Takımı tarafından konser verildi. Törenin ardından Ecebey'in ruhuna mevlit okutularak, davetlilere pilav ikram edildi. Törene, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Olcay Üstün, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Gazi Süleyman Paşa, 1354 yılında Türklerin Rumeli'ye ayak basmasından sonra komutanlarından Ecebey'i, Gelibolu ve Gelibolu Yarımadası'nı almak üzere görevlendirmiş, arkasından da bu bölgenin yönetimini kendisine bırakmıştır. Daha sonra ise Ecebey'in ismi Maydos olan Eceabat ilçesine verilmiştir. 

Öte yandan kutlama etkinlikleri kapsamında yarın, Lapseki ilçesinin Çardak beldesinde Gazi Yakupbey'in, Gelibolu ilçesinin Bolayır beldesinde de Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın türbeleri ziyaret edilecek.
iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 15:51:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
altan IP: 85.101.8.xxx Tarih : 16.12.2007 12:57:30

iyide kardesım gelıbolu kımın zamanında nasıl fethedılmıs nıe yazmıyorsunuz