20
Mayıs
2024
Pazertesi
GELİBOLU - ÇANAKKALE

Sema gösterisine hazırlanıyor

Gelibolu İlçesi’nde 17. yüzyılda Ağazade Mehmet Dede tarafından yaptırılan dünyanın en büyük mevlevihanesinin restorasyon çalışmalarının tamamlandığı ve Kasım ayı sonunda bu mekanda bir sema gösterisi düzenleneceği açıklandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, "Bin metrekarelik alan üzerinde 15 sütun üzerine kurulan tarihi mevlevihanenin, Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Dünyanın en büyük mevlevihanesi olan bu tarihi yapının restorasyonu için yaklaşık 600 milyar lira harcandı. Çevre düzenlemesi için de yaklaşık 150 milyar liraya ihtiyaç var. Gelibolu Mevlevihanesi’nin en mühim özelliği, dünyada mihrabı olan tek mevlevihane olması. Mevlevihanenin çevre düzenleme çalışmalarına başlanabilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na ait yaklaşık 14 bin metrekarelik alanın belediyeye devredilmesinin gerekiyor. Bu konudaki çalışmalar sürüyor. Bu yerin devri ile birlikte çevre düzenleme çalışmaları hız kazanacak. Bu mevlevihaneyle Gelibolu inanç turizminin merkezi haline gelecek" dedi.

Gelibolu’nun kurtuluş yıldönümünde düzenlenecek olan şenliklerde, yapımı yeni tamamlanan mevlevihanede bir sema gösterisi düzenleneceğini açıklayan Bingöl, "26 Kasım Cuma günü 14.00’de el sanatları, resim ve fotoğraf sergisinin ardından sinevizyon ve Mevlana Celaleddin-i Rumi belgeselinin gösterimi yapılacak. Aynı gün mevlevihanede Kültür Bakanlığı Konya Sema Topluluğu tarafından Mustafa Nakşi Dede’nin şedaraban mevlevi ayini gerçekleştirilecek. Ayrıca semahane avlusunda aşure ikramının ardından Bursa Mehteran Takımı bir konser verecek. Bir de konferans düzenlenecek" diye konuştu.

Bingöl, 27 ve 28 Kasım tarihlerinde mevlevihanede çeşitli faaliyetler düzenleneceğini sözlerine ekledi.

gelibolu
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 12:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?