22
Mayıs
2024
Çarşamba
GELİBOLU - ÇANAKKALE

'Türkler'in Avrupalılaştığı ilk gün 651 yıl önce bugündür'

Türkler’in Anadolu’dan Rumeli’ye geçişlerinin 651. yıldönümü, Lapseki İlçesi’ne bağlı Çardak Beldesi ile Gelibolu İlçesi’ne bağlı Bolayır Beldesi’nde düzenlenen törenlerle, coşku içinde kutlandı.

Sabah Lapseki İlçesi’ne bağlı Çardak Beldesi’nde başlayan törene, Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak, Çardak Belediye Başkanı Daniş Tanrıöver, Lapseki Kaymakamı Günhan Yazar ve çeşitli devlet erkanı katıldı. Bursa Mehteran Takımı’nın konserinden sonra Gazi Yakup Bey Türbesi’ne çelenk konulmasından ardından, Mehteran bölüğüyle birlikte Çardak İskelesi’ne yürüyüşe geçildi.

Buradaki törende bir konuşma yapan Çardak Belediye Başkanı Daniş Tanriöver, "Türkler’in Avrupalılaştığı ilk gün 651 yıl önce bugündür" diyerek, günün önemini ve Çardağın tarihini anlattı. Halkın yoğun ilgisini çeken törenlerde, kalabalık bir kortej oluştu. Tören heyeti daha sonra gemiyle temsili Rumeli’ye geçişi canlandırmak için Gelibolu’ya gitti.

Öte yandan, saat 12.00’de ise, Bolayır’da Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın türbesi başında ayrı bir tören daha düzenlendi. Türbenin ziyaretinin ardından Gazi Süleyman Paşa’nın biyografisi okundu ve mevlit okutuldu.

Törenler kapsamında yöresel folklor gösterilerinin yanı sıra, Mehteran bölüğü de bir gösteri yaptı. Bu gece Bolayır Beldesi’nde halk konseri düzenlenecek.

 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 16:11:07
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 16:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?