19
Mayıs
2024
Pazar
GELİBOLU - ÇANAKKALE

Yangın felaketinin ardından Gelibolu Yarımadası yeniden yeşile büründü

Türkiye tarihindeki en büyük orman yangınlardan biri olarak kabul edilen felaketin yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda 4 bin 49 hektarlık bölge, aradan geçen 10 yılın ardından yeniden yeşile büründü.
Gelibolu Milli Parkı Müdürü Ayhan Can, 25 Temmuz 1994 tarihinde Kumköy yakınlarında bir tarlada A.U.'nun mısır pişirmek için yaktığı ateş neticesinde, 4 bin 49 hektarlık ormanlık alanın yandığını belirterek, "Yangın felaketinin ardından bölge hemen ağaçlandırılmaya başlanmıştı. 4 bin 49 hektarlık bölgeye ilk etapta 155 bin fıstık çamı, 829 bin kızılçam, 808 bin selvi, 3 bin sahil çamı, 634 bin sedir, 49 bin mazı ve 1 milyon 168 bin de diğer yapraklı türlerden olmak üzere toplam 3 bin 646 bin fidan dikilmişti. Bu fidan dikiminin ardından bölgede iyileştirme çalışmaları devam etmişti. Aradan geçen 10 yılın ardından bölgeye dikilen fidanların yaklaşık 2 metreye kadar ulaşması bizleri oldukça sevindirdi. Şehitlerimizin yorganı artık yemyeşil oldu. Bizlere bundan sonra düşen en önemli görev, buraları korumak. Özellikle bu bölgeyi ziyarete gelen vatandaşlarımızın piknik ateşi yakmamalarını ve bölgeyi korumalarını istiyoruz. 10 yıl önce yaşanan yangın felaketinde bu bölgenin halini herkes gördü. Şehitlerimizin yattığı bu bölgeyi birlik ve beraberlik içinde korumamız şart" dedi.
Öte yandan bölgeye dikilen yaklaşık 4 milyona yakın fidanın yanında çok sayıda çiçek de şehitlikleri adeta gül bahçesine dönüştürdü. Şehitlikleri gezen vatandaşlar, 10 yıl önce yaşanan yangın felaketinin ardından bölgenin yeniden eski haline dönmesine sevindiklerini belirterek, bu bölgeyi korumak için herkese büyük görevler düştüğünü
iha-ç.kale
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 13:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?