23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Dünyanın en büyük mevlevihanesi

17. yüzyılda Ağazade Mehmet Dede tarafından yaptırılan ve dünyanın en büyük mevlevihanesi olma özelliğine sahip Gelibolu Mevlevihanesi restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından törenle ziyarete açıldı.

Yacıcızade mahallesinde bulunan ve restorasyonu yeni tamamlanan Mevlevihane'nin bahçesinde gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi.

Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Çanakkale'nin tarihteki önemine değinerek, "Bu topraklar herhangi bir toprak parçası ve coğrafya değildir. "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, düşün altında binlerce kefensiz yatanı" haykırışının muhatabı olan topraklardır burası.

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi bizim dönem tarihimizdir. Burada binlerce şehidimiz kefensiz, koyun koyuna yatıyor. Onlar vatan, bayrak, bağımsızlık için şehit odular. Bizlere de düşen onlara layık olmaktır.

Bizlere de düşen tıpkı ecdadımız gibi hain oyunları bozmak ve onlara alet olmamaktır. Bu topaklar sadece vatan için gözünü kırpmadan şehit olanlar ile dolu değildir. En zor durumda bile düşmana karşı en güzel insanlık örneklerinin sergilendiği topraklardır.

Bu Mevlevihane'nin burada bulunuşu ile bu insanlık dersleri arasında bir bağ yok mu diye düşünüyorum. Yarınlarımızı sağlam temeller üzerine kurmak istiyorsak, bu tür eserlere sahip çıkmamız lazım" dedi.

Konuşmasında, ABD'de, sözde Ermeni Soykırımı Yasası'nın kabul edilmesini de sert bir dille eleştiren Bakan Şahin, Atatürk'ün Anzak askerlerine yönelik yaptığı "Uzak diyarlarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarımızı dindiriniz.

Evlatlarınız bizim bağrımızdadırlar ve huzur içindedirler rahat içinde uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten smohnra bizim evlatlarımız olmuşlardır" sözlerini dile getirerek, "Şimdi buradan Türkleri soykırımı yapmakla itham edenlere parlamentolarında bu yönde karar almaya çalışanlara sesleniyorum.

Bizi tarihe sorun. Bizi buralara gelmiş geri dönmüş Avustralyalılar'a, Yeni Zelandalılar'a sorun. Onların hatıralarına bakın. Türklerin kimler olduğunu göreceksiniz" dedi.

Törende, ayrıca Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vali Süleyman Kamçı, Vakıflar Genel Müdür Yarımcısı Mehmet Tanyolaç, Mevlevihane ile ilgili bilgiler vererek, Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahip olan ve dünyanın en büyük Mevlevihanesi olma özelliğine de sahip olan Gelibolu Mevlevihanesi'nin bin metrekarelik alan üzerinde 15 sütun üzerine kurulu olduğunu ve bu yerin hizmete girmesi ile bölgede inanç turizminin de gelişeceğini belirttiler.

Yapılan konuşmaların ardından Mevlevihane'nin açılışı yapılarak, Konya Mevlevi grubu tarafından bir sema gösterisi düzenlendi.

Açılış törenine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İbrahim Köşdere, Kurmay Başkanı Kurmay Albay Süleyman Taş, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vali Süleyman Kamçı, Vakıflar Genel Müdür Yarımcısı Mehmet Tanyolaç, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

.
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 17:15:20
Güncelleme :12 Kasım 2005 Cumartesi 16:27:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf özman IP: 88.244.34.xxx Tarih : 12.07.2008 18:08:52

adım yusuf özman gelibolu yerlı halkının ilk sertifikalı semazenıyım yaklasık 1-2 saat durmadan dönebilirim istediğim tek şey gelibolu mevlevihanesinin tenıtılması turların düzenlenmesi sponsor bulunması ve bize destek olunmasıdır BURADAN GELİBOLU EHALK EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM