29
Nisan
2024
Pazertesi
İPSALA - EDİRNE
Nufus
396.462
Yüz Ölçümü
6.276
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
30.240
Yüz Ölçümü
753
Belediye Sayısı
23
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İpsala Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin, Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan İpsala’nın doğusunda Keşan ilçesi, batısında Yunanistan, kuzeyinde Uzunköprü ve Meriç ilçeleri, güneyinde yine Keşan ile Enez ilçeleri bulunmaktadır. Edirne’nin güneybatısında yer alan İpsala Ovası, alçak tepelerle engebelenmiştir. Kuzey ve doğu kesimlerinde 100-300 m. arasında değişen yükseltiler bunun batı kesiminde ise, Aşağı Meriç Ovasının bir bölümünü oluşturan İpsala Ovası bulunmaktadır. İpsala toprakları, Meriç Nehri ve onun kolları ile sulanmaktadır. Batıda Meriç Nehri, kuzeybatıda da Ergene Nehri ilçenin doğal sınırlarını oluşturmaktadır. Ergene Nehri’nin kollarından Basamaklar deresi üzerinde su taşkınlarını önlemek ve ovayı sulamak amacı ile Altınyazı Barajı kurulmuştur. Edirne’ye 108 km. uzaklıktaki İpsala’nın yüzölçümü 753 km2 olup, toplam nüfusu 33.564’tür.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılık ve sanayie dayalıdır. İpsala bitkisel ve hayvansal ürünleri ile İstanbul pazarını besleyen bir ilçedir. Başlıca tarım ürünleri, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ve pirinçtir. Ayrıca arpa, fasulye, üzüm, kavun, karpuz elma, armut ve sebze üretimi de ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Tarıma dayalı besin endüstrisi gelişmiştir. Hayvancılıkta ileri düzeyde olup, sığır, manda ve süt ile yün verimi yüksek kıvırcık koyunu yetiştirilir. Mandralarında beyaz peynir, kaşkaval denilen kaşar peyniri, Rumeli kaşar peyniri üretilir. İlçede bitkisel yağ, çeltik ve un fabrikaları vardır.

Burada bulunan İlkçağ kentinin adı Kypsela idi. İlkçağ kenti olan Kypsela hakkında da yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak, buradaki küçük hisarın İ.Ö.200 yılında Makedonya kralı V.Philippos’un saldırısına uğrayıp zaptedildiği ve o Hisar kasabasının Iustinianus döneminde, VI..yüzyılda kent durumuna getirildiği bilinmektedir. İpsala, Traklarların M.Ö.XX.yüzyıldan itibaren Karadeniz’in Kuzeyi ve Tuna üzerinden gelerek buraya yerleşmeleri ile kurulmuştur. Bölgeye gelen Traklar Meriç havzasının orta ve aşağı bölümlerine yerleşmişlerdi.

Orta Çağda Bizans İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde olan İpsala, 1361’de Evrenoz Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde İpsala Ovasında Osmanlı ordusuna at üretilerek, yetiştirilmiştir. XIX.yüzyıl sonlarında Edirne vilayeti Dedeağaç sancağının Sofulu kazasına bağlı bir nahiye merkezi idi. XIX.yüzyılın ortalarında kısa bir süre Rusların eline geçmiş, Balkan Savaşı’ndan sonra, Bulgarlar tarafından 1912’de, 27 Temmuz 1921-22 Kasım 1922 arasında Yunan işgali altında kalmıştır. Mudanya Antlaşması ile yeniden Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmış 1928 yılında ilçe olmuştur.

İpsala’daki tarihi eserler arasında; Sultan I.Murat Camisi , Sultan II.Murat Camisi, Çukur Cami, Alaca Mustafa Paşa Camisi ve Hassa Mescidi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.ipsala.gov.tr adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:02:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR