29
Nisan
2024
Pazertesi
KEŞAN - EDİRNE
Nufus
396.462
Yüz Ölçümü
6.276
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
77.442
Yüz Ölçümü
1.087
Belediye Sayısı
50
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Keşan Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan Keşan, kuzeyde Uzunköprü İlçesi, doğuda Tekirdağ ili Malkara İlçesi, güneydoğuda Çanakkale ili Gelibolu ilçesi, güneyde Saros Körfezi, batıda Enez ve İpsala ilçeleri ile çevrilidir. Keşan ilçesi, dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. İlçenin güneydoğusunu Koru Dağlarının batı uzantıları engebelendirir. İlçenin sınırları dışında doğan Muzalı Deresi diye isimlendirilen Keşan Deresi, Çamlıca deresi olarak da adlandırılan Büyükdoğanca deresi ile yer yer birleşerek Telmata bataklığına dökülür. Büyükdoğanca Deresinin ilçe sınırlarına girdiği yerde taşkınları önlemek ve sulama amaçlı kullanılmak üzere Kadıköy Barajı kurulmuştur. Saros Körfezi kıyısında, Erikli Köyü yakınında Tuzla Gölü bulunmaktadır. Denizden 150 m. yüksekliktedir. Edirne’ye 112 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.087 km2 olup, toplam nüfusu 74.698’dir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, ayçiçeği, arpa, şeker pancarı, kavun, karpuz ve sebzedir. Az miktarda da pirinç, mısır, susam, baklagiller, üzüm, elma ve armut yetiştirilir. İlçede hayvancılık ve mandıracılık gelişmiştir. Sığır, manda ve koyun, kıl keçisi besiciliği yapılır. Buna bağlı olarak da mandıracılık ileri düzeydedir. Peynir ve kaşkaval, kaşar peyniri üretilir. Kentte tarımsal ürünleri işleyen sanayii kuruluşları vardır. Bunların başında bitkisel yağ, tuğla ve kiremit fabrikaları ile çeltik atölyeleri gelmektedir.

Yöredeki ilk yerleşimin MÖ.4000 yıllarında başladığı arkeolojik kazılarda ele geçen buluntulardan anlaşılmaktadır. MÖ.1200’lerde Balkanlardan gelen Traklar buraya yerleşmiştir. Onları Odrisler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar izlemiştir. Perslerin egemen olduğu dönemde I.Darius burasını Satraplık haline getirmiştir.Osmanlılar Gazi Süleyman Paşa zamanında yöreyi Osmanlı topraklarına katmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde ilçenin yönetimi Hersekzade Ahmet Paşa’ya verilmiştir. XIX.yüzyıl sonlarında Edirne vilayetinin Gelibolu sancağına bağlı bir kaza merkezi idi. Keşan 1829 ve 1877 tarihlerinde Ruslar tarafından işgal edilmiş, Balkan Savaşı sonrasında Bulgarlar, I.Dünya Savaşı sonrasında da Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Mondros Mütarekesi’nden sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına yeniden katılmıştır (1922).

Keşan'da günümüze gelebilen eserler arasında Büyük (Hersekzade Ahmet Paşa) Cami bulunmaktadır. İlçedeki kale ile Hersekzade Ahmet Paşa külliyesinin yapılarından bazıları ile yeldeğirmenleri günümüze gelememiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

 

 


 

Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:05:21

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR