30
Nisan
2024
Salı
LALAPAŞA - EDİRNE
Belediye Sayfaları
Nufus
396.462
Yüz Ölçümü
6.276
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
8.406
Yüz Ölçümü
554
Belediye Sayısı
28
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Lalapaşa Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan Lalapaşa’nın doğusunda Kırklareli, güney ve güneybatısında Edirne Merkez ilçesi, batı ve kuzeyinde de Bulgaristan bulunmaktadır. İlçe topraklarını Istranca (Yıldız) Dağlarının batıya doğru alçalan kesimleri engebelendirir. İlçenin kuzey bölümü tepeliktir. Tepelerin en yükseği, Muhittin Baba tepesidir. Burada 600 metre olan yükselti, güneye gidildikçe azalır. Lalapaşa yaylası, Doğu Trakya Yontukdüzü denen aşınmış yaylanın bir kısmıdır. Alçak tepelerden ve ovalardan oluşan ilçe topraklarını Tunca Nehri ve onun kollarından Sinan Paşa Deresi, Ergene Nehrinin kollarından Süloğlu Deresi sulamaktadır.Yüzölçümü 554 km2 olan ilçenin toplam nüfusu 10.154’tür.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılığa dayalıdır. Başlıca tarımsal ürünler, buğday, ayçiçeği ve arpadır. Az miktarda da şeker pancarı, elma, üzüm, armut yetiştirilir. Hayvancılıkta koyun, sığır, kıl keçisi yetiştirilmektedir. İlçenin endüstrisi, daha çok tarıma dayalıdır.

Lalapaşa’da Büyüköğünlü Köyü’nde bulunan Dolmenler, yörenin tarih öncesinde yerleşim olduğunu göstermektedir. Yazılı belgeler ve buluntular Trakların buraya egemen olduğunu, daha sonra onları Perslerin, Makedonyalıların, Romalıların ve Bizanslıların izlediğini ortaya koymaktadır. Geçmiş tarihi ile ilgili bilgiler yetersiz olup, yöre Çöke bucağına bağlı Paşaköy ismi ile tanınıyordu. Lala Şahin Paşa 1361’de burasını Osmanlı topraklarına katmış, bu yüzden de Lalapaşa ismi buraya verilmiştir. Balkan Savaşı’nda, yörede Bulgarlarla savaşılmış, I.Dünya Savaşı’ndan sonra Yunan işgaline uğramış, Mudanya Mütarekesi’nden sonra 27 Kasım 1922’de işgal sona erdirilmiştir. XIX.yüzyılın başlarında kaza merkezi, Cumhuriyet döneminde Edirne’ye bağlı bucak olan Lalapaşa 1945’de ilçe olmuştur

Lalapaşa’dan günümüze gelebilen eserler arasında; tarih öncesinden kalan Dolmen ve Menhirlerdir. Lalapaşa’nın burada yaptığı yapılar yıkılmıştır. Sinanköy’ün doğusunda orta Çağdan kalma kale kalıntıları, bu kalenin batısındaki bir mağarada da Hıristiyanlığın ilk kuruluş yıllarına ait bir kilise bulunmaktadır.
 

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.lalapasa.gov.tr adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:10:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR