3
Mayıs
2025
Cumartesi
EKONOMİ

'Biz de toplulaştırma isteriz'

Meriç İlçesi'ne bağlı bazı köylerde uygulanan toprakları toplulaştırma projesi verimi artırınca çiftçiler memnun kaldı. Serem Köyü'ndeki gelişmeleri inceleyen Hasırcıarnavut Köylüleri, "Biz de aynı proje kapsamında topraklarımızı toplulaştırmak istiyoruz" diyor.

Edirne'nin Meriç İlçesi'ne bağlı bazı köylerde miras yolu ile 150 metrekareye kadar düşmüş tarlalara uygulanan Toplulaştıram Projesi, masrafları azaltıp verimi artırınca köylü tarafından memnuniyetle karşılandı.

Serem Köyü'ndeki projeyi yakından inceleyen Hasırcıarnavut Köyü Muhtarı Feyzullah Özer, "İki yıldır proje ile ilgili koşturuyorum, ancak yüksek maliyet nedini ile bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Bu konuda devletimizden yardım bekliyoruz" dedi.

Muhtar Özer, köyde en fazla tarlası olan kişinin 50 dönüm toprağa sahip olduğunu belirterek, 40 dönüm tarlası olan arkadaşımızın 29 tarlası var. Bunlar hep maliyeti arttıran şeyler. Ekmeyi biçmeyi zorlaştırıyor. 10 dönüm arazisi olan çiftçimizin 6-7 tarlası var.

İlk müracaatımızı 1996 yılında yaptık. Meriç'in 21 köyünden 13'ünde toplulaştırma gerçekleşti. Geriye kalan 8 köyden 3-4 tanesi toprakları geniş olduğu için projeye sıcak bakmadı. Ancak bizimle birlikte 3 köy daha olumlu cevap verdiğimiz halde toplulaştırmaya geçemedik.

Devletimizden bo konuda destek bekliyoruz. Milli ekonomiye yazık bu kadar bölünmüşlük olmaz" diye konuştu.

Mehmet Aycan - Kenthaber / Meriç
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 14:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet Teksöz IP: 85.96.65.xxx Tarih : 14.09.2005 16:25:08
Bu konudaki yazınız bir Hasırcıarnavutköylü olarak beni bir hayli sevindirmiştir ancak bu konuyu biraz daha genişletmek gerekirse Ülkemizde düşünülen tarım reformu öncelikle tarımın yapılabileceği kaliteli tarım arazilerinin korunmasından ve sulamanın mümkün olduğu her alana yayılmasından geçer bunu unutmamalıyız işte hasırcıarnavutköyde gözardı edilen bir gerçekte bu birinci sınıf sulanabilir tarım arazilerinin içleracısı bir şekilde miras yoluyla parçalanmış küçültülmüş olmasından dolayı üretim maliyetlerinin aşırı arttığını görüyoruz hükümetlerimizin zamanla uyguladığı doğru politikaları olmuştur bu yönde birçok yerde toplulaştırma ve sulama alanlarını daha ekonomik ve geniş alana yaydırmaya çalıştı ve bunu birçok köyde uyguladı meriç ilçemizde ve uzunköprü ilçesinde bu olayı büyük bir çoğunlukla başardı ama gel gelelim hasırcıarnavutköy rahmanca karayusuflu ve aliyköyüzde bu gerçek gözardı edildi görülmedi yada görülmek istenmedi dileğimiz bölgemizin yetiştirdiği ve yetiştireceği genç politikacı arkadaşlarımızın bu gerçekleri farkedip bu dört köyün işine gelince devletimizin kasasında var olan finansman bitmiş gibi toplulaştırmasının mevcut kaynakları harekete gecirip bu işlerin bir an önce gerçekleşmesidir Daha önce toplulaştırması yapılmış köylerde yaşayan insanların olduğu gibi bizlerinde en doğal hakkımız olduğunu düşünerek bahsedilen finansman ilk başlangıç için 500 Milyar işin 4 yılda tamamlanması içinde 4 tirilyon paradır böyle bir para kimseyide ürkütmesin bu paraynın yokluğuyla bu ülke batmaz . Bu konuya değinen arkadaşlara öncelikle teşekkür ederim bu bizim tedavi edilmek üzere yöre politikacılarına iletmek isrediğimiz kanayan yaramızdı zaten .