29
Nisan
2024
Pazertesi
SÜLOĞLU - EDİRNE

Süloğlu Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan Süloğlu, doğuda Kırklareli ili, batıda Edirne Merkez ilçesi, kuzeyde Lalapaşa ve güneyde Havsa ilçesiyle çevrilidir. İlçe toprakları Edirne’nin kuzey yarısında ve Lalapaşa yaylası üzerindedir. İlçede Süle Ovası ve Süle Yaylası da bulunmaktadır. Süloğlu Deresi üzerinde kurulan toprak dolgu barajı hem taşkınları önlemek, hem de yöreyi sulamak amaçlı kullanılmaktadır. İlçenin yüzölçümü 250 km2 olup, toplam nüfusu 11.927’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, ayçiçeği, pirinç, arpa, sebze ve çeşitli meyvelerdir. Hayvancılıkta sığır, manda, koyun ve keçi besiciliği yapılır. Ayrıca ilçe topraklarında linyit ve taş ocakları bulunmaktadır.

İlçenin tarihi, Balkanlardan gelen Traklarla başlamaktadır. Onları Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar izlemiştir. XIV.yüzyılın ortalarında Süleymanoğlu Süle ve Hacı Sinanoğlu Süle Çelebi tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. İlçenin ismi de Onlardan kaynaklanmaktadır. XV.yüzyılda Anadolu’dan getirilen Yörükler yerleştirilmiştir. Süloğlu toprakları XIX.yüzyılın ilk yarısında Rusların eline geçmiş, Balkan Savaşı’nda yörede Bulgarlarla savaşılmış, I.Dünya Savaşı öncesinde de Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 22 Kasım 1922’de bu işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyet döneminde Edirne’nin Merkez ilçesine bağlı bir bucak olan Süloğlu 1991 yılında ilçe olmuştur.

Süloğlu’nda, günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Geçkinli Şehit Anıtı, Bekçitepe’de Traklardan olduğu sanılan mezarlar bulunmaktadır. Ayrıca Süloğlu Baraj gölünün bulunduğu yer mesire ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:20:31

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR