29
Nisan
2024
Pazertesi
UZUNKÖPRÜ - EDİRNE
Nufus
396.462
Yüz Ölçümü
6.276
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
70.977
Yüz Ölçümü
1.226
Belediye Sayısı
57
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Uzunköprü Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’nin bir ilçesi olan Uzunköprü, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ, batıda Meriç ilçesi ve Yunanistan, kuzeyde Edirne Merkez ve Havsa ilçeleri, güneyde İpsala ve Keşan ilçeleri ile çevrilidir. Yüzölçümü bakımından İlin en büyük ilçesi olan Uzunköprü’nün doğu kısmında yüksek tepeler bulunmaktadır. Yüksekliği 500 m.yi aşmayan batı kesimi tarımsal alanlardır. Kuzeyde dik, güneyde eğik yamaçlı olan Ergene Vadisi batıya doğru genişleyerek Ergene Ovası ismini alır. Bu ovada irili ufaklı dereler, yapay göller ile Altınyazı Barajı bulunmaktadır. İlçe topraklarından çıkan Meriç Nehri ile Ergene Irmağı yöreyi sulamaktadır. Edirne’ye 64 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.226 km2 olup, toplam nüfusu 73.486’dır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayie dayalıdır. En çok yetiştirilen ürünler, ayçiçeği, buğday, şeker pancarı, arpa, üzümdür. Bunun yanı sıra çeşitli sebze ve meyve de yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta büyükbaş hayvanlar olmak üzere, manda, at, katır, koyun ve keçi besiciliği de yapılmaktadır. Bunlara bağlı olarak mandıralarda peynir yapılmaktadır. İlçedeki belli başlı sanayi kuruluşları, bitkisel yağ, yem, un fabrikaları ve çeltik atölyeleri ile şarap imalathaneleridir. Endüstrisi daha çok tarıma dayalı gelişmiştir. İlçede linyit yatakları bulunmaktadır.

Uzunköprü’de il kez Traklar’ın yerleştiği bilinmektedir. Ancak Bulgaristan’da başlayan Karanova kültürlerinin buraya kadar ulaşmış olması, Kalkolitik Çağda yörede bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Eski Çağlarda Perslerin, Makedonyalıların, Romalıların ve Bizanslıların egemenliği altına giren Uzunköprü yöresi XIV.yüzyılın ortalarında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. Uzunköprü’ye Cisr-i Ergene, Kasr-ı Ergene ve Cesriergene isimleri verilmiştir. Sultan II.Murat zamanında kent yeni baştan düzenlenmiş, Ergene Köprüsü’nün yanına bir külliye yapılmıştır. Osmanlıların Avrupa’ya yöneldikleri akınlarda gereksinim duydukları 1200 m. uzunluğundaki, ilçeye ismini veren köprüyü yaptırmışlardır. XIX.yüzyılın sonlarında Edirne vilayetinin merkez sancağına bağlı Cisr-i Ergene kazasının sınırları içerisinde bulunuyordu. İlçe iki kez Rus işgaline uğramış, Balkan Savaşı’ndan sonra Bulgaristan’ın, Mondros Mütarekesi’nden (30 Ekim 1918) sonra Fransızların, birkaç ay sonra da Yunanlıların işgali altına girmiştir. Uzunköprü Mudanya Mütarekesi’nin 11 Ekim 1922’de imzalanmasından sonra 18 Kasım 1922’de işgalden kurtulmuştur.

Uzunköprü’de günümüze gelebilen tarihi eserler arasında, Sultan II.Murad (Muradiye) Camisi, Şehsuvar Bey Camisi, Halise Hatun Camisi, Rıza Efendi Camisi, Ergene Kervansarayı, Çifte Hamam, Uzunköprü, Samanyemez Çeşmesi, Kervansaray Çeşmesi, Mahmud Baba Çeşmesi, Hasodalı Mehmet Ağa Çeşmesi
Halise Hatun Çeşmesi, Habib Hoca Meydan Çeşmesi, Telli Çeşme, Özgürlük Çeşmesi, Oniki Çeşme ve Rıza Efendi Çeşmesi bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.uzunköprürehberi.net adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:28:48

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR