30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

BAKMAZSAN DAĞ OLUR, BAKARSAN BAŞAKŞEHİR

Kemer Country, Alkent 2000, Beykoz Konakları, Acarkent'te oturmak ekonomik statünün sembollerindendi. Hâlâ da öyle. Yine Ataköy, Ataşehir, Bahçeşehir'de ev sahibi olmak ayrıcalıktı.

Bu semtlerde oturmak herkesin harcı değildi; parası olsa bile, mahallenin kurallarına uymayanlara ev verilmediği zamanlar da olmuştu. Semtler, zengin - fakir, okumuş - tahsilsiz, modern - muhafazakâr, laik-İslamcı gibi birtakım ayrımlara göre şekillenmişti. Üst gelir grubuna ait olanlar da fakirden arındırılmış, 'kurtarılmış siteler'de güven içerisinde (!) bir arada yaşamayı arzu etmeleri, ilk başlarda yadırgansa da sonra toplum buna alıştı. Oysa çok değil, bundan 50 öncesine kadar sosyal statü önemli ölçüde bireyin kişiliği ile ilgiliydi, ve bu tarz bir ayrışmaya gidilmiyordu. Mesela İstanbul'un kadim Fatih'inde zengin ile fakir, okumuş-cahil birbirini hiç yadırgamadan ve hatta kaynaşarak yaşıyordu.

Özellikle büyük şehirlerde ağırlığını bütün dehşeti ile hissettirmeye başlayan ayrışma trendi, iş Başakşehir'e gelince etkisini birdenbire kaybetti. 90'lı yılların ortalarında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı olduğu dönemde hayata geçen Başakşehir projesi, daha şimdiden büyük bir başarı hikâyesine dönüşmüş durumda. Gecekondusu olmayan özellikle 5. Etap'ın ve Sular Vadisi projesinin bitmesiyle önemli bir yaşam alanına dönüştü Başakşehir.

Yüzeysel bir bakışla ve angajelerle hüküm verenler için Başakşehir kestirmeden muhafazakâr kesimin kurtarılmış bölgesi kabul edilir. Belki muhafazakâr eğilim yerel ve genel seçimlerdeki oy dağılımına bakıldığında belirgin bir şekilde ön plana çıkıyor ancak Başakşehir her siyasî görüşten ve her yaşam biçimini benimsemiş insanın da kendisini rahatlıkla ifade edebildiği ve güncel tabirle 'mahalle baskısı' görmeden kendisi olarak günlük yaşamını sürdürebildiği bir mekân. Hatta Türkiye'nin 81 vilayetinden gelen sakinleri ile hemşericilik kalıplarını da zorlayarak yepyeni bir 'model kimlik' Başakşehirlilik kimliğini oluşturma iddiasını taşıyor bu yeni ilçe.

'Rahat edemem baskı yapılır.' korkusu ile buraya taşınmak istemeyen ancak eşinin ısrarı ile Başakşehir'e gelen bir bayan şunları söylüyordu: "Ben rahat yaşamayı severim. Baskı korkusu ile önce gelmek istemedim. Eşim daire alınca buraya taşınmak zorunda kaldım. Kısa sürede fikirlerim tamamıyla değişti. Şimdi sitemdeki komşuluğu, dostluğu ve hoşgörüyü gördükten sonra başka bir yerde yaşamayı aklımdan bile geçirmiyorum." Bu arada ilçede bayanların araba kullanma oranı dikkat çekecek ölçüde yüksek.

E6'nın yukarısında kalan şehir, ilk kurulduğu zaman birçok İstanbullunun tepkisini çekmişti. Önceleri, şehre uzak olması, hiç eksik olmayan rüzgârı ve altyapı eksiklikleri ile kurdun kuşun cirit attığı bir belde şeklinde algılandı. İnsanlar bir süre mesafeli baktı. Ancak artık bu direnç çoktan aşıldı. Başakşehir; alışveriş ve eğlence merkezleri, olimpik havuzu, açık ve kapalı spor alanları, belediyenin sosyal tesisi, hastane ve sağlık ocakları, amfi tiyatrosu ile bir cazibe merkezine dönüştü. Sular Vadisi bu güzellikleri adeta taçlandıran bir proje. Bir unvanı da var: Ortadoğu ve Balkanların en büyük açık hava parkı.

Sular Vadisi Başakşehir'e hayat verdi

Sular Vadisi, 4. ve 5. etaba adeta hayat verdi. İki etap arasındaki mekân, Başakşehirlilerin ikinci adresi oldu. Çevre şartlarından dolayı bir türlü gerçek değerine ulaşamayan villalar, yeniden keşfedildi. Vadide her sabah her yaş ve cinsiyetten spor yapan insanları görmek mümkün. Hafta geçmiyor ki vadide kültürel bir etkinlik olmasın! İçinden akan yapay deresi, yürüyüş parkuru ailece oturulacak mekanlar spor alanları ve çocuklara yönelik eğlence mekanları ile dışarıdan turist bile alıyor(!) Bu yönü ile İstanbul'da eşi ve benzeri yok.

Bazı teknik bilgiler verecek olursak: Sular Vadisi'nde de düzenlenmiş yürüyüş yolları toplam 20.534 m², yeşil alan ise 45 bin 723 m². Aktivite alanları düzenli ve alternatifli. 4782 m²lik alanda inşa edilen 157 araç kapasiteli kapalı, 87 araç kapasiteli açık otopark bulunuyor. Yiyecekten giyeceğe, elektronik eşyadan mobilyaya kadar Başakşehir'de yaşayanların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek Vadi Alışveriş Merkezi toplam 13.257 m²lik alanda inşa edildi. Merkezde 1 market, 4 sinema salonu, 6 kafe, 42 dükkan ve 2 restoran yer alıyor.

Başakşehir'in iklim özellikleri de İstanbul'un birçok yerine göre farklılık, yer yer ayrıcalık arz ediyor. Kış mevsiminde kar yağışının en yoğun olduğu bölgelerin başında gelir. Yazın insanların sıcaktan bunaldığı saatlerde Başakşehir'de rüzgâr eksik olmuyor. Bu yüzden havası her daim temiz.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, bu yeni ilçenin sosyal yapısı ve görünümü ile İstanbul'un yeni ve modern vitrini olduğunu iddia ediyor. Önceliğinin altyapı ve çocukların her yönden eğitiminin sağlanması olduğuna dikkat çeken Uysal, "Başakşehir, insanca yaşamın, dostça paylaşımın, kardeşçe dayanışmanın merkezi, insanların sevgiyle kucaklaştığı, kardeşçe sarıldığı bir kent olmaya hazır." diyor.

Bu arada yeni başlayanlar için bir Başakşehir notu: 5 yıldır Kiptaş konutlarında oturan birisi olarak ayakkabısını kapı önüne çıkaran birilerini görmedim!

Başakşehir artık kendi kendine yetiyor

Birkaç sene öncesine kadar alışveriş yapmak ve gezmek için Bakırköy ve Taksim'e gitmek zorunda kalan Başakşehir sakinleri, artık ilçeden çıkmadan hafta sonunu geçirebiliyor. Sular Vadisi ve nargile kafelerinin yanında Başak Park; yeşili arayan, basketbol ve bilardo oynamak isteyenlerin uğrak yeri. Vatandaşlar, özellikle hafta sonlarında termoslarını ve kahvaltı malzemelerini getirerek piknik ortamının tadını çıkarıyor. Ayrıca Olimpik Spor Salonu, masa tenisi ve yüzme tutkunlarına hitap ediyor. Buralarda, özellikle hafta sonunda, gün boyu yoğunluk dikkat çekiyor. Her yaş grubuna verilen yüzme ve tenis kursları var. Bayanlara özel yüzme seansları düzenleniyor. Gençler için Go Kart pisti de rağbet gören alanlardan. Başakşehir'de birkaç alışveriş merkezi var. 1. 4. ve 5. etaptaki alışveriş merkezleri genelde hafta içi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor. Deposite Alışveriş Merkezi ise LCW, Romans, YKM, Hotiç, Süvari, Beymen, Kiğılı gibi birçok ünlü markayı barındıran outlet mağazaları ile hafta sonunun önemli adreslerinden. ***

Lezzet duraklarının sayısı artıyor

Başakşehir halkının en büyük tutkularından biri de hafta sonu dışarıda kahvaltı yapmak. Güllüoğlu, tatlı çeşitlerinin yanı sıra kahvaltı alternatifini de en güzel değerlendirebileceğiniz iki şubesi ile Başakşehir'de hizmet veriyor. Bölgenin seçkin restoranlarında Ovalı ve Hasırlı kahvaltı ile birlikte gündüz ve gece damak lezzetine düşkün müşterileri ile doluyor. Ayrıca belediyenin Vadi'deki sosyal tesisleri yine en fazla rağbet gören lezzet durakları arasında. Yeni açılmasına rağmen Afiyet 'Siz alın biz pişirelim!' sloganı ile ızgara düşkünlerinin vazgeçemediği bir mekan haline geldi. Daha şimdiden farklılığı ile ön plana çıktı bile. Müşteri etleri normal piyasa fiyatından satın alıyor. Üst katta temiz ve tecrübeli kadro eşliğinde hiçbir şeye el sürülmeden yemek masanıza servis ediliyor. Sadece kilo başına 4 lira pişirme ücreti ödüyorsunuz.

Harun Odabaşı - Zaman
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 15:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?