1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

BEŞİKTAŞ MEYDANI'NA KOÇ JESTİ

Yıllar önce İstanbul Belediyesi tarafından meydanın ucunda Beltaş mağazası olarak inşa edilen, daha sonra Tansaş mağazasına dönüşen mağazasına yıkılma kararı alındı. Tansaş'ın kalkmasıyla Beşiktaş Meydanı gerçek bir meydana dönüşecek. Bu yıkımın gerçekleşmesinin altında Koç Topluluğu'nun tepe yöneticisi Mustafa Koç'un Tansaş mağazasını boşaltarak Beşiktaş Belediyesi'ne teslim etmesi yatıyor.

Milliyet gazetesinden Güngör Uras bu gelişmeleri bugünkü köşesine taşıdı. Uras'ın yazısını Milliyet'ten alıntılayarak aktarıyoruz:

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Meydanı'nı düzenliyor. Atatürk anıtının çevresindeki baraka dükkânlar yıkıldı. 

Yıllar önce İstanbul Belediyesi tarafından meydanın ucunda Beltaş mağazası olarak inşa edilen, daha sonra Tansaş mağazasına dönüşen 747 metrekarelik bir mağaza vardı. 

4 Kasım'da bu sütunda meydanın düzenlenmesi çalışmalarını yazdım. Koç Topluluğu'nun tepe yöneticisi Mustafa Koç ilgi gösterirse topluluğun sahibi olduğu Tansaş mağazasının da kaldırılmasıyla, meydanın gerçek meydana dönüşeceğini yazdım. 

Aynı gün Mustafa Koç, "konuyla ilgileneceğini" bildirdi. Ardından Ömer Bozer ile Levent Çakıroğlu, Beşiktaş Belediyesi'ni ziyaret etti. Ve de yazının yayımlanmasından bir ay sonra Koç Topluluğu, meydandaki Tansaş mağazasını boşaltarak Beşiktaş Belediyesi'ne teslim etti.

Sosyal sorumluluk örneği
Bu yaklaşım "gerçek bir sosyal sorumluluk" örneğidir. Mustafa Koç'a, eski bir Beşiktaşlı olarak teşekkür ediyorum.
Bizim aile kütüğümüz Beşiktaş'a kayıtlıdır. Büyükannemlerin Cihannüma Mahallesi'ndeki, 1800'lerin sonundan kalma ahşap evleri, Menderes döneminde Barbaros Bulvarı ve Beşiktaş Meydanı açılırken 1950'lerde yıkılmıştı. İşte bu nedenle Mustafa Koç'un özel ilgisini isteme hakkını kendimde gördüm. 

Tansaş mağazası da yıkıldıktan sonra Beşiktaş'ta Atatürk anıtı çevresinde 3 bin metrekarelik bir park oluşacak. Parkın düzenlenmesine başlandı. Yolunuz düşerse görünüz, geziniz. 

Tansaş 1973 yılında halka ucuz et ve kömür sağlamak için İzmir Belediyesi tarafından kuruldu. Belediye 1996 yılında Tansaş'ı halka açtı. 1999 yılında hisse çoğunluğu Doğuş grubuna geçti. 2002 yılında Makrocenter mağazalar zinciri Tansaş'a katıldı. 2005 yılında Tansaş ve Makrocenter'ları Koç Topluluğu satın aldı. Migros ile birleştirdi.

Migros'un 921 mağazası var
Migros'u 1954 yılında İstanbul Belediyesi kurdu. Migros 1974 yılında Koç Topluluğu tarafından satın alındı.
Şimdilerde yurtiçinde 57 ilde 921 Migros mağazası var. Bunların 218'i Migros, 245'i Tansaş, 446'sı Şok, 8'i Makrocenter ve de 3'ü 5M mağazası adıyla faaliyet gösteriyor. 

Yurtdışında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Makedonya'da Migros'un 33 mağazası bulunuyor.
2007 yılında 9 aylık faaliyet dönemini gösteren hesap durumuna göre, Migros'un özkaynağı 1 milyar YTL, şirketin (borsada işlem gören hisse senetleri fiyatlarıyla ölçülen) piyasa değeri 3.7 milyar YTL. 

Yılın ilk 9 ayında Migros 3.2 milyar YTL satış geliri elde etti. Esas faaliyet kârı 156 milyon YTL. Vergiden sonra net kârı 139 milyon YTL. 

Migros çatısı altında 15 bin kişi çalışıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 16:49:19
Güncelleme :4 Aralık 2007 Salı 17:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?