30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

BU PROJELER İSTANBUL TRAFİĞiNE İYİ GELECEK

Anadolu yakasında oturan İstanbulluların ağzından aynı temenni cümlesi dökülüyor: Ah şu metrobüs buradan da geçse! Zincirlikuyu-Avcılar arasını 38 dakikaya indiren metrobüsler, E-5'teki araç sayısının yüzde 20 oranında azalmasına neden oldu.

Şubat ayında, hattın Söğütlüçeşme'ye uzanacak olması, trafiği daha da rahatlatacak. Marmaray projesinde sona yaklaşıldı. Üçüncü köprü için gün sayılıyor. Arabalı vapur sayısı artıyor. Deniz taksiler çoğalıyor. Belediye, 'Park et devam et' uygulamasını cazip hale getiriyor. İşte İstanbul'u daha yaşanabilir bir şehir yapacak yenilikler...

Bugünlerde bütün İstanbulluların ağzından aynı temenni cümlesi dökülüyor: Ah şu Metrobüs Anadolu yakasına bir geçse! Zincirlikuyu-Avcılar arasını neredeyse yarım saat gibi çok kısa bir süreye indiren bu yeni toplu taşıma sistemi, köprüden geçen araba sayısını yüzde yirmilere yakın bir oranda azalttı.

Şubat ayında, hattın Söğütlüçeşme'ye uzanacak olması bu oranı daha da azaltacağa benziyor. Gece-gündüz çalışan ekiplerin hedefi en kısa sürede sonuca ulaşmak. Marmaray projesinde sona yaklaşılması, üçüncü köprü heyecanı, devam eden metro çalışmaları ve arabalı vapur sayılarının giderek artırılması, İstanbulluları bir hayli umutlandırdı. "Kimse kullanmaz" diye eleştirilen deniz taksiler, talebi karşılayamıyor.

2010'da bu araçların sayısı 30'a çıkartılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, araba kullanıcılarına cazip imkânlar sunan 'Park et devam et' uygulamasını cazip hale getirmek için belirli noktalara otoparklar yapmaya devam ediyor.

Zengin işadamlarını halikopter taksi ile taşımayı düşünen yetkililer, 26 ayrı noktaya özel pist yapmayı hedefliyor. İBB ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ile bir araya geldik. İstanbul'un tamamlanmış ve tamamlanacak olan projelerini konuştuk. Hayata geçirilmesi beklenen yeniliklerle birlikte İstanbulluları daha rahat ve konforlu bir ulaşım imkânı beklediğini gördük. İşte İstanbul'u daha yaşanabilir bir şehir yapacak yenilikler.

Haziran ayında Beylikdüzü-Söğütlüçeşme birleşecek

Şubat ayında Söğütlüçeşme'ye ulaşacak olan Metrobüs, günlük 600 bin civarında yolcu taşıyacak. Haziran ayında hat Beylikdüzü'ne uzanacak. Böylece hattın uzunluğu 52 kilometreye çıkacak. Önümüzdeki aylarda 100 yeni otobüs hatta dâhil edilecek. 500 otobüs, 1200'ün üzerinde minibüs E-5'ten kaldırıldı.

Helikopter taksi 26 ayrı noktada hizmet verecek

İBB, özel sektörün imkânlarından yararlanarak üst gelir grubunu taşıyacak. Bunun için Mecidiyeköy, Beşiktaş, Bostancı ve Levent gibi merkezî yerlere 26 ayrı pist yapılacak.

Deniz taksi'de talep patlaması var, sayıları 30'a çıkarılacak

Mevcut 5 deniz taksi sayısı bir yıl içerisinde 30'a çıkarılacak. 27 ayrı iskelede hizmet veren taksilere büyük bir ilgi var.

Çay servisi, özel koltuklar ve internetle yolculuk

Otomobil kullanımını azaltmak için otobüs hatlarına VIP seferler eklemeyi düşünen belediye yetkilileri, yolculuğu cazip hale getirecek her türlü yeniliği düşünmüş. Özel koltuklar, çay servisi ve internet imkânı sağlayacak otobüsler, ev-iş seyahatinin yoğun olduğu hatlara konulacak. Ücretleri de farklı olacak.

Park et, Metrobüsle devam et

Metrobüs hattı üzerine aralarında Zeytinburnu, Yenibosna ve Mecidiyeköy'ün de bulunduğu duraklara 5 ayrı otopark yapıldı. Bunların sayıları 13'e çıkarılacak. Arabalarını otoparka bırakıp Metrobüsle devam eden yolculardan ulaşım ücreti alınmayacak.

Arabalı vapur sayısı 7'ye çıkarılıyor

Sirkeci-Harem arasında bu yıl hizmete giren arabalı vapurlar günlük 9 bin araç taşıyor. Bu hatta büyük bir talep olduğu için 3 tane arabalı vapur siparişi verilmiş.

Otoparkların araç kapasitesi 600 bine çıkarılacak

Şu an İstanbul'daki otoparkların araç kapasitesi 280 bin. Bu rakam önümüzdeki iki yıl içerisinde 450 bine çıkarılacak. 2023 yılında ise 600 bin araçlık otopark kapasitesi olan bir İstanbul hedefleniyor.

Marmaray, saatte 150 bin yolcu taşıyacak

Uzun yıllardır İstanbulluların en büyük hayallerinden biri olan Marmaray Tüp Geçit Projesi, 2012 yılında bitirilecek. Gebze ile Halkalı'yı birleştirecek olan proje, saatte 150 bin yolcu taşıyacak.

Tüp geçitten günlük 75 bin araba geçecek

İhalesi biten ve bu yıl ilk kazmanın vurulması beklenen diğer bir proje de arabaların geçeceği tüp geçit. Haydarpaşa ile Sarayburnu'nu birleştiren geçit, günlük 75 bin araba taşıyacak. Projenin 5 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Üçüncü köprü, trafik çilesini en aza indirecek

Tarabya ile Beykoz'u birleştirecek olan üçüncü köprü, mevcut iki köprünün yükünü azaltacak. Günlük 100 bine yakın araca hizmet verecek olan köprü, hızlı tren geçebilecek tarzda tasarlanacak.

65 ayrı transfer merkezi yapılacak

Raylı, karayolu ve denizyolu ulaşım sistemlerinin kesiştiği noktalara yeni transfer merkezleri inşa edilecek. İçerisinde otoparkı ve alışveriş merkezleri bulunacak olan bu merkezler şehir içi ulaşımı çile olmaktan çıkaracak. Bütün bu merkezlerin içerisinde toplam 23 bin araçlık otopark olacak.

3 tünelin inşaatı devam ediyor

Kâğıthane-Piyalepaşa, Sarıyer-Çayırbaşı ve İnönü Stadı-Bomonti arasında süren tünel inşaatları devam ediyor. Tünellerin toplam uzunluğu 14 kilometre olacak.

96 yeni kavşak, trafiğe nefes aldırdı

Son üç yılda 96 yeni kavşak yapıldı. 20 kavşağın inşaatı ise devam ediyor. Yine son 4 yılda 300 kilometre uzunluğunda yeni yol yapıldı. 127 kilometre yeni yol çalışması devam ediyor.

Elektronik görüntüleme panolarının sayısı 100'e çıkacak

Trafik akışını gösteren tabelaların sayıları 100'e çıkarılacak. Büyük meydanlara, alışveriş merkezlerine ve otoparklara konulacak.

Teknolojiyi kullan, trafiğe takılma

Teknolojiyi kullanarak trafikte kalma sürenizi önceden kestirebilirsiniz. Büyükşehir Belediyesi ile GSM operatörlerinin birlikte yürüttüğü cep-trafik uygulamasıyla yola çıkmadan önce güzergâhınızı tayin edebilirsiniz.

İstanbullu, yetkililerden ne istiyor?

Serhat Öz (Öğrenci): Bakırköy-Beşiktaş arası niçin vapur seferi yok?

İstanbul için deniz ulaşımı çok önemli. Hem ferah hem de hızlı bir yolculuk yapabiliyorsunuz. Okuluma daha kolay gidebilmek için Bakırköy ile Beşiktaş arasına vapur hattı konulmasını istiyorum.

Mehmet Dalgalıdere (kuyumcu): Sabahları yol çalışması yapılmasın

Bazı günler, belediye ekipleri trafiğin yoğun olduğu saatlerde bakım ve onarım çalışması yapıyor. Bu da trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Bu çalışmaları gece geç saatlerde yapmaları daha uygun olur sanırım.

Ekrem Coşkun (emekli): Bisikletle gezmeye korkuyorum

İstanbul'da bisiklete binmek hiç güvenli değil. Benim için bisiklete binmek bir tutku ama gideceğim yerlere çoğu zaman arabamla gitmek zorunda kalıyorum. Mevcut bisiklet yollarının artırılmasını ve daha güvenli hale getirilmesini istiyorum.

Gökhan Ekici (avukat): Toplu taşıma araçları her yönüyle cazip hale getirilsin

Toplu taşıma araçlarının durumu hiç iç açıcı değil. Bazı günler neredeyse üst üste gidiyoruz. Bu durumu birilerinin görmesi gerekiyor. Daha özel ve konforlu otobüsler hizmet verebilir. Böylece toplu taşıma özendirilmiş olur.

İnşaatı devam eden raylı sistemler

-5,2 km. uzunluğundaki Taksim-Yenikapı metrosu 364 milyon dolara mal olacak. Şehzadebaşı-Vezneciler, Unkapanı, Şişhane ve Taksim istasyonu bulunan hatta saatte 75 bin yolcu taşınacak.

- Aralık 2008'de bitirilmesi planlanan Otogar-Bağcılar-Mahmutbey-İkitelli Olimpiyat Köyü metrosunda 16 istasyon bulunuyor. 21,5 km. uzunluğundaki hat ile saatte 70 bin yolcu taşınacak.

- Kadıköy-Kartal metrosu 21 kilometre uzunluğunda. Saatte 70 bin yolcu taşınacak hat Aralık 2009'da tamamlanacak ve 1 milyon 100 bin dolara mal olacak.

- 8 kilometre uzunluğundaki 4. Levent-Darüşşafaka (Çayırbaşı) Metrosu'nda 6 istasyon bulunuyor. Saatte 70 bin yolcu taşınacak hat Mart 2009'da tamamlanacak. Hat 250 milyon dolara yapılacak.

Uygulama projesi devam eden raylı sistemler

-Alibeyköy-GOP-Tekstilkent-Bağcılar metrosu 14,5 kilometre uzunluğunda.

- 9,6 km. uzunluğundaki Haliç Çevresi Tramvayı ile saatte 15 bin kişi taşınacak.

- Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Kâğıthane-Alibeyköy metrosu 10 km.

- Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu-Samandıra metrosu.

- Yenikapı-Bakırköy metrosu ile saatte 70 bin yolcu taşınması düşünülüyor.

- Bakırköy-Bahçelievler-Bağcılar metrosu 9 kilometre uzunluğunda.

- Bakırköy-Şirinevler-Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü hattı 25 km. uzunluğunda.

- Yeşilköy-Atatürk Havalimanı-Bahçelievler-İkitelli metrosu 14,3 kilometre.

Bünyamin Köseli - Zaman
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2009 Cumartesi 17:04:12
Güncelleme :24 Ocak 2009 Cumartesi 17:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?