30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL, BİR AY BOYUNCA DANS EDECEK

İstanbul, önümüzdeki haftalarda büyük bir dans festivalini ağırlıyor. Bimeras Kültür Vakfı’nın 6 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceği iDans için 20 ülkeden 83 dansçı sahnede olacak.

Gösteriler Fransız Kültür Merkezi, Garajistanbul, Notre Dame de Sion Lisesi, Pera Müzesi, ÇATI Dans Stüdyosu, Roxy Müzik Kulübü ve Tütün Deposu’nda yapılacak. Giriş ücretinin 12-18 TL olduğu festivalde, 12 gösteri izleyenlere ödedikleri bilet parasının yarısını iade edilecek.

Bimeras Kültür Vakfı’nın düzenlediği iDans İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali’nin ikincisi 6 Mayıs’ta başlıyor. Festivale Türkiye, Fransa, Belçika, ABD, Hollanda, Almanya, Lübnan, Hırvatistan, İspanya, İran, İsviçre, Bulgaristan, Mısır, Sırbistan, Slovenya, Kamboçya, İngiltere, İtalya, Rusya ve Singapur’dan çağdaş dans sanatçıları katılacak. Zamanın Dansı - Dansın Zamanı teması altında zaman kavramını sorgulayan yaklaşık 40 gösteri sahnelenecek. Performanslardan sonra sanatçılar ve seyirciler arasında söyleşiler yapılacak.
Programda, İngiltere’nin önemli koreograflarından, Kraliyet Balesi eski baş dansçısı Jonathan Burrows’un, Matteo Fargion ile hazırladığı gösterisi minimal tarzıyla dikkat çekiyor. İkili, 2004’te New York Dans ve Performans Ödülü Bessie’yi almıştı.

ÖLÜM TARLASINDAN KURTULAN 76 YAŞINDAKİ DANSÇI

Bir diğer dikkat çeken gösteriyse Singapurlu küratör ve tiyatro yönetmeni Ong Keng Sen’e ait. Kamboçya’daki ölüm tarlalarından kurtulup sağ kalan en deneyimli geleneksel Kamboçya dansı ustası, 76 yaşındaki Em Theay sahnede olacak.

Festivaldeki en ilginç gösteriyse Hırvat asıllı Ivana Müller’e ait. Müller, içinde hiç hareket bulunmayan dans gösterisiyle Hollanda’nın en prestijli ödüllerinden Charlotte Köhler Ödülü’nü kazanmıştı.

Film meraklıları, Hırvat sanatçı Andrea Boziae’nin “Nothing Can Surprise Us” eserini kaçırmasın. Bir felaket sonrasında kurtarma sahnesi çeken bir ekibi sahneye taşıyor. Ancak bu çalışma, sürekli başka filmler tarafından kesintiye uğratılıyor. Bozic, performansını hazırlarken Wolfgang Petersen’in Das Boot, Ridley Scott’un Blade Runner, Andrei Tarkovsky’nin Solaris ve Alfred Hitchcock’un Kuşlar filmlerinden esinlenmiş.

Festivalde dansın yanı sıra konferanslar da düzenlenecek. “Zaman, çağdaş dansın yaratım sürecinde nereye denk düşüyor?” gibi sorular İstanbul Modern’de 16-17 Mayıs’taki konferanslarda tartışılacak. Katılımcılar arasında Geisha Fontaine, Rudi Laermans, Christophe Wavelet gibi araştırmacı, sanatçı, yazar, dramaturg ve akademisyenler var. Dikkat çekici bir diğer konuk da Velimir Abramovic. Zamanla ilgili tespitleri ilgiyle izlenen ve Zaman Bilimleri Enstitüsü’nün kurucusu olan fizikçi-filozof Abromovic, çağdaş dansı matematiksel boyutuyla mercek altına alacak.

AÇILIŞ GÖSTERİLERİ DE MEY KARDEŞLERDEN

6 - 7 Mayıs’taki açılışı, birbirinden bağımsız iki gösteriyle Thierry de Mey ve Michele Anne de Mey kardeşler yapacak. Besteci ve film yapımcısı Thierry de Mey, perküsyoncu Jean Geoffroy’la harekete duyarlı yeni teknolojilerin kullanıldığı Light Music’i sahneleyecek. Koreograf Michele Anne de Mey ise vals partneri Gregory Grosjean’le “modası geçmiş” çift dansı olarak anılan valsi 12 kısa hikayeyle anlatacak.

Michele Anne De Mey
Gençler artık eşli dans etmiyor

Salon dansı anlamında vals yapmıyorum ama dört üçlük müzik konusunda çok duyarlıyım. Artık gençler arasında eşli danslar yaygın değil. Bu yüzden vals de demode sayılıyor, eskiden sahip olduğu sosyal rolü kaybetti. Gösterimin adı, 12 Easy Waltz (12 Kolay Vals). Valsle eğlenen ve bu dansı oluşturan 12 çeşitlemeyle sona eren bir gösteri. Vals aslında müzik, alan ve dans arasında bir düzenleme oyunu geliştirmek için bahane sadece.

Thierry De Mey
Ölüm ilanı ilham verdi

“Light Music”te de hareketi yakalama üzerine gelişmiş teknoloji kullanılıyor. Gösteride görme ve duyma arasında bir denge yaratmaya çalıştım. Başından beri güçlü bir şiirsel kanıtım olsun istedim. Bunu da tesadüfen Brüksel-Lyon arasındaki trende buldum. Bir adam gazete okuyordu ve bana dönük olan ölüm ilanları sayfasıydı. Bir ilan dikkatimi çekti; Nietzche’den bir alıntıydı: “Dans eden bir yıldız oluşturmak için ruhunda kaos olması gerekir.” Kim ölüm ilanında böyle bir alıntı kullanır, acaba kime yazılmış bu ilan diye düşündüm. Bunu “Light Music”in senaryosu olarak kullandım.
 

Deniz İnceoğlu - Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 16:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?