30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL, SU FORUMU'NA HAZIRLANIYOR

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da susuzluk yaşanmayacağını, bu konuda endişe duyulmaması gerektiğini söyledi.

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da son yağışların ardından barajlardaki su seviyesinin yüzde 40'ları geçtiğini dile getirdi.

16-22 Mart'ta İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'nu tanıtan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Özellikle İstanbul'un su sorunu olup olmadığı sorularına muhatap olan Bakan Eroğlu, şehrin su ihtiyacı için çok önemli yatırımlara imza attıklarını dile getirdi.

Bakan Eroğlu, "Biz 1 Ocak 1995'te İstanbul'da bundan sonra su kesintisi olmayacağını ilan etmiştik. Kesinti olmadı, su hâlâ akıyor, akmaya devam edecek. Melen'den İstanbul'a 730 milyon metreküp su getirdik. Biz büyük düşünüyoruz. Endişe etmeyin, su her zaman akacak." şeklinde konuştu. Eroğlu, İstanbul'un su kalitesinin de birçok Avrupa kentinden daha iyi olduğunu iddia etti.

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da küresel değişiklikler nedeniyle tüm yurtta ve dünyada sıkıntılar yaşandığını belirtti. İSKİ genel müdürü olarak göreve geldiği zaman "İstanbul susuz kalmayacak" şeklinde konuştuğunu anlatan Vural, "2040'a kadar olan yatırımların yapılması halinde su kesilmeyecek. Melen'in 1. kısmı bitirildi. İstanbul'a su aktı. Bu proje ile İstanbul'un 2008 yılında susuz kalmamasını sağladık. Bu suyu almasaydık İstanbul susuz kalacaktı. Melen bizi kurtardı. Diğer kısımların bitmesiyle 2040 ve ileri yıllar itibarıyla İstanbul'un su sorununu çözecek diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

5. Dünya Su Forumu hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu, bu forumun dünyada su ve çevre konusunda yapılan en büyük toplantı olduğunu hatırlattı. Bakan Eroğlu, Japonya'daki toplantıya 23 bin, Meksika'dakine 17 bin kişinin katıldığını, İstanbul'da yapılacak toplantılara 20 bin kişinin katılmasını beklediklerini anlattı. 170 ülkenin devlet başkanını davet ettiklerini anlatan Eroğlu, bin 500 medya mensubu, akademisyenler, kamu temsilcilerinden oluşan katılımcıların 16 Mart'ta İstanbul'da olacağını dile getirdi.

Bakan Eroğlu, toplantıların yapılacağı Sütlüce Konferans Merkezi ile Feshane arasında Haliç üzerine eski Galata Köprüsü'nün kurulacağını da söyledi. Bu köprü üzerinde yöresel yiyeceklerden turistik eşyalara kadar çok değişik ürünlerin satıldığı büfelerin yer alacağını açıkladı.

Forum Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, 5. Dünya Su Forumu'na 70 gün kaldığını belirterek, toplantılara çok sayıda devlet başkanının katılacağını belirtti. Tabasaran, "Davet edilmemiş birçok devlet başkanı çeşitli kanallardan 'bizleri de davet edin' haberi gönderiyorlar. Bu, toplantıya verilen önemi gösteriyor." dedi. Tabasaran, forum süresince su ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirterek, Afrika ve Orta Asya ülkelerinden yaklaşık bin kişinin forum boyunca ücretsiz ağırlanacağını sözlerine ekledi.

Baran Taş - Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 18:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?