30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL PARK'TA DİZİLER VE KONSERLER PİSTE ÇIKIYOR

Türkiye'nin ilk ve tek pisti İstanbul Park, 2005 yılında görkemli bir törenle ve Formula 1 yarışı ile açılmıştı. O yıl 200 binin üzerindeki seyirci yolları kapamış, trafiği tıkamıştı.

52 haftanın en az 30'unda çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapacağı hayal edilirken, ilerleyen yıllarda tahmin edilen olmadı, organizasyon ve seyirci sayısı giderek azaldı. Geçtiğimiz haftaki Formula 1 yarışını 20 bin kişinin seyrettiği medya tarafından yazılsa da yetkililer bunu kabul etmedi. Ancak pistin, seyirci azlığından daha çok belki de randımanlı kullanılmadığı, organizasyonlara açık olmadığı eleştiri oklarının hedefi oldu. Konunun önemine binaen İstanbul Park Genel Müdürü Can Güçlü ile bir araya geliyoruz. Güçlü konuşmasına, "Bu yıl Formula 1 yarışını üç günde toplam 90 bin seyirci izledi. Yani ilk seneye oranla yüzde 50'lik bir seyirci kaybımız var." diyerek başlıyor. Seyircinin bu kadar azalmasının sebebini de ilk yıl yaşanan yol ve otopark sıkıntısına bağlıyor. Nitekim artık çevre yolları tamamlanmış, otopark giriş ve çıkışları ayrılmış, polis ve jandarma daha tecrübeli hale gelmiş. Yani ulaşımda artık hiçbir sıkıntı yok.

Güçlü, pistin istedikleri şekilde kullanılmadığını hatta bazı organizasyonlardan zarar ettiklerini kabul ediyor. Gerçi pist, zaman zaman dizilerin, reklam filmlerinin ve televizyon programlarının çekim mekanı olarak karşımıza çıkıyor. Mesela çocukların ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği Adanalı dizisinin bir bölümü burada çekildi. 2006 yılının en çok beğenilen reklamlarından olan ve Cem Yılmaz'ın oynadığı Opet'in Full Force (asfalt ağladı be!), Bridgestone, Fiat Ducato reklamlarının seti buraya kuruldu. TRT 1'de haftada bir yayınlanan 'Limit Yok' isimli programın çekim mekanı da halen Formula 1 pisti.

Moto GP, WTCC, DTM, Le Mans gibi yarış motorlarının en büyük organizasyonları, Audio'nun dünya lansmanı, Renault'nun World serisinin tanıtımına geçtiğimiz yıllarda yine İstanbul Park ev sahipliği yaptı. Ancak motor sporları devam ettirilemedi. Güçlü, bunun en önemli sebebini sponsor desteği olmadığına ve ülkemizde motor yarışlarına ilginin tam oluşamadığına bağlıyor. Üstelik organizasyonlardan ciddi anlamda maddi zarar görmüşler. Hatta Formula'dan kazandıklarını bu organizasyonlarda harcamışlar. Can Bey bu sene sonunda pistin ciddi bir şekilde zarara uğrayacağını üzülerek söylüyor. Laf arasında kira bedellerini soruyoruz, organizasyonuna göre değiştiğini öğreniyoruz. Mesela, bir film setinde iki saat kullanılacaksa, reklam çekimi için günlerce kapatılacaksa, test sürüşü yapılacaksa farklı fiyatlar uygulanıyor. Ortalama rakamlar 18 bin Euro'dan başlıyor. Ama bütün bunlar pistin yıllık kirası ve personel giderlerini karşılamıyor.

Temmuzda üç büyük organizasyon var

Can Güçlü, amaçlarının her yılki aktivite sayısını bir önceki yıla oranla artırmak olduğunu vurguluyor. Ancak bunun için ciddi bir kamu ve sponsor desteğine ihtiyaçları olduğunun da altını çiziyor. Hatta Güçlü, geçen haftaki yarışı izlemeye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la konuşup devlet desteği istemiş. Arınç'ın konuya gösterdiği hassasiyet yetkilileri umutlandırmış. Tüm bu olumsuzluklara rağmen önümüzdeki bir ay içerisinde pist önemli üç organizasyona ev sahipliği yapacak. Bunlardan en önemlisi geçtiğimiz yıllarda İstanbul Hezarfen Havaalanı'nda gerçekleştirilen Rock'n Coke Festivali. 18-19 Temmuz'da yapılacak festival için 20 bin seyircinin geleceği tahmin ediliyor. Günler öncesinden kamp alanlarının ve sahne düzenlerinin ayarlanması yapılacak. Bunun dışında ülkemizin en büyük otomotiv ve fast-food firması kurumsal aktivitelerinin mekanını İstanbul Park olarak belirledi.
 

Dilek Güray - Zaman
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 16:34:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?