30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL'A CAN VEREN 20 İSİM

Milliyet gazetesi ve ressam İhsan Ardal işbirliğiyle gerçekleştirilen “İstanbul’a Can Verenler” adlı duvar resminde, kültür tarihimizin sembol isimleri yaşam öyküleriyle birlikte yer alıyor

“Sokaklar sanki bahçesi, belde dokuz milimetresi,
Ucuzdan insan harcayıp, bedava candan etmesi.
Türkiye sizinle gurur duyuyor.
Hem yer hem yedirir bu hayali icraatçı.
İçi de bir dışı da bir, hortumlayan bir vampir.
Her bir fesat, tam bir hasat, ihale ise bizdedir.
Türkiye sizinle gurur duyuyor.
Ve tüm bunlardan utanç duyan herkes;
Milliyet de sizinle gurur duyuyor.”

Rapçi Ceza, Milliyet gazetesinin Aralık 2007’de başlattığı “Türkiye Seninle Gurur Duyuyor” kampanyasının klibinde, bu sözlerle dile getirmişti, sessiz çoğunluğun toplumsal adaletsizliklere öfkesini.

Gelen olumlu tepkiler üzerine Milliyet, vatandaşların tepkilerini özgürce dile getirebilecekleri “yazduvara.com” adlı internet sitesini, Nisan 2008’de başlatmıştı; kampanyaya katılım artınca, bu sanal duvarın uzunluğu bugün 642 km’ye ulaştı.
Proje, gerçek bir duvara -Muallim Naci Caddesi, Feriye Sineması karşısında yer alan Ortaköy Duvarı’na dün uygulanan “İstanbul’a Can Verenler” çalışmasıyla devam ediyor.

Ressam İhsan Ardal, İstanbul’a değer katan 20 önemli ismi, 90 m x 5 m boyutlarındaki bir vinil üzerine resmetti. Kişilerin kısa yaşam hikâyeleri ve resimlerini içeren çalışma, Nisan 2011 tarihine kadar devam edecek.

Projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Ardal, duvar resmine verdiği önemi şöyle anlatıyor: “Bir gerçekten toplumsal meselelere duyarlı sanatçılar var, bir de bu duyarlılığa sahip olduğunu söyleyen ama bunu eserlerinde göremediklerimiz. Türkiye’nin bu kadar çok problemi varken, sokaktan geçen insana, bu çalışmada yazdığı gibi ‘Aydınlanan her şey seni de aydınlatır’ diyebiliyorsam, ona aydınlanmak için yönelebileceği 20 önemli şahsiyeti işaret edebiliyorsam ne mutlu bana.”

İstanbul’a Can Verenler’in konseptine denk düşen durum iki yıl kadar önce gerçekleşmiş Ardal’ın hayatında. Beşiktaş’taki 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önünden geçerken, bir grubun, yargılanan bazı mafya üyeleri için “Türkiye seninle gurur duyuyor” diye bağırdığını gören Ardal, kendi kendine “Ben size gurur duyulacak insanları göstereceğim” demiş.

“Can vermek” ifadesinin, ‘bir insana; milliyetine, dinine göre değil, salt insan olduğu için değer vermek’ fikrini vurguladığını belirtiyor Ardal.

Sanatçı, duvar resminde yer alan, Milliyet gazetesini de temsil eden meşale figürünün, Mevlana’nın “Bir mum başka bir mumu yakarken ateşinden bir şey kaybetmez” sözünde olduğu gibi, bilginin, aydınlanmanın paylaşılmasının önemini işaret ettiğini söylüyor.

‘Reklam gözüyle bakılmadı’
Ardal “Projede, Milliyet’le bir araya geldiğim için çok mutluyum” diyor: “Çünkü, yaklaşık 7 aydır süren işbirliğinde reklam gözüyle bakılmadı çalışmaya, temaya karşılıklı olarak inandık.”

Ardal, Milliyet’in eğitime önem veren bir gazete olmasının da işbirliğini kolaylaştırdığını vurguluyor. Ressam, Milliyet gazetesiyle birlikte İstanbul’un tarihine katkıda bulunmuş binlerce isim arasından seçim yaparken, özellikle gericiliğe karşı çağdaşlığın mücadelesini veren isimler üzerinde durulduğunu ve din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetilmediğini vurguluyor.
Ardal, projenin ileride, farklı semtlerde yeni isimlerle süreceğini müjdeliyor.

Duvardaki isimler
Orhan Veli Kanık, Münir Nurettin Selçuk, Çelik Gülersoy, Cemal Reşit Rey, Garabet Amira Balyan ve Nikoğos Balyan, Ara Güler, Osman Hamdi Bey, Atıf Yılmaz, Muhsin Ertuğrul, Cemil Topuzlu, İbrahim Müteferrika, Lütfi Kırdar, Yıldız Kenter, Orhan Pamuk, Haldun Taner, Sait Faik Abasıyanık, Yahya Kemal Beyatlı, Fuat Hüsnü Kayacan, Güllü Agop ve Hezarfen Ahmet Çelebi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 16:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?