4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İSTANBUL'A İKİNCİ TÜP GEÇİŞ

 

 

 

 

 

 

 

 

Denizin altından iki kıtayı birleştirecek ve sadece lastik tekerlekli araçların kullanımına sunulacak olan tüp tünelin yapım ihalesine en iyi teklifi Cengiz İnşaat-Makyol-Doğuş İnşaat ve Fransa’dan Vinci’den oluşan ortak girişim verdi. 1.5 milyar dolara mal olacak 5.4 kilometrelik tünelin inşaatı 3 yılda tamamlanacak.

İSTANBUL’un iki yakasını denizin altından birleştirecek ve sadece lastik tekerlekli araçların kullanımına sunulacak yeni tüp tünelin yapım ihalesine en iyi teklifi Cengiz İnşaat-Makyol-Doğuş İnşaat ve Fransa’dan Vinci’den oluşan ortak girişim verdi. 5.4 kilometrelik tünel 1.5 milyar dolara mal olacak. Tünelin 3.3 kilometrelik bölümü denizin altından geçecek ve inşaatı 3 yılda tamamlanacak.

İki katlı

Boğaz’ın altından geçen tünel, iki katlı ve ikişer şeritli olacak. Katlardan birisi giden araçlara, diğeri gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek, ağır vasıtalar ise tüneli kullanamayacak. Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi Projesi, Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci Sahil Yolu’nun Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu’nun Göztepe Kavşağı mevkiinde bitecek. Proje kapsamında, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası da inşa edilecek.

İki teklif

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nce (DLH) yap-işlet-devret modeli ile yapılacak Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi Projesi’ne iki teklif geldi. Yapı Merkezi ile Güney Kore’den TKJV grubu birinci konsorsiyumu oluştururken Cengiz İnşaat-Makyol-Doğuş İnşaat ve Fransız Vinci ortak girişimi de teklifte bulunan diğer konsorsiyum oldu.

Değerlendirme

Tekliflerin teknik değerlendirmesi tamamlandı. Bu değerlendirme sonucunda Türk-Kore ortaklığı 27 puan üzerinden 24.17, Cengiz İnşaat-Makyol-Doğuş İnşaat ve Vinci ortak girişimi ise 21.64 puanla yeterlilik aldı. İhale komisyonunu mali teklifleri 70 puan, fizibiliteyi de 3 puan olarak değerlendirdikten sonra sonuç belirlenecek. Türk-Kore ortaklığı 4 yıl 7 ay yatırım, 25 yıl 11 ay 9 gün işletme süresi olmak üzere toplam 30 yıl 6 ay 9 gün sözleşme süresi teklif ederken diğer ortak girişim yatırımı 6 yatırım 13 yıl işletme süresi teklifi verdi.

Marmaray’dan derin

Projenin Türkiye için büyük önem taşıdığını dile getiren DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, "Projede batıralacak tünellerin derinliği itibariyle dünyada bir ilk olacak. Batırma tüp tüneller Marmaray’dan daha derine yerleştirilecek. İhale, teknik, mali ve fizibilite yönünden en iyi teklifi sunan firmaya verilecek" dedi. Ulaştırma Bakanlığı, daha önce tünelden geçiş ücretlerini maksimum tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirlemişti.

Marmaray’da tarih bir yıl ileri atıldı

ASYA ile Avrupa’yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi’nin temeli 2004 yılında atıldı. 2010’da tamamlanması öngörülen proje İstanbul’daki arkeolojik kazılar yüzünden çalışmalar zaman zaman durdurulmak zorunda kaldı. Toplam uzunluğu 13.5 kilometre olan projenin yeni hedef bitiş tarihi 2011 oldu. Üsküdar’dan Sirkeci’ye 4 dakikada gidebilmeyi sağlayacak proje Ayrılıkçeşme’den Halkalı’daki Kazlıçeşme’ye 17 dakikada geçiş sağlayacak.

Tüp tünellerin en eskisi 36 yıllık, en derini 287 metre

DENİZİN altından geçen tüp tünel projelerinin geçmişi oldukça eskiye dayanıyor: En eskisi 1972 yılından bu yana faaliyete gösteren tünellerin en derini ise sdenizin 287 metre altında:

Cross Harbour Tüneli: Dünyada ilk sualtı tünel projesi olarak anılan Cross Harbour Tüneli 1972 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Hong Kong’daki bu tünel hala Hong Kong’da en fazla kullanılan yolların başında geliyor. 1.8 kilometre uzunluğundaki tünel Kowloon ile Hong Kongadası arasındaki ilk yol olma özelliği taşıyor. 1999 yılına kadar projeyi gerçekeltiren Cross-Harbour Tunnel Company’nin işlettiği tünel 9 yıldır devletin kontrolünde bulunuyor.

Seikan Tüneli: 1988 yılından bu yana fasaliyette olan Japonya’daki Seikan Tüneli 23.3 kilometresi yer altında olmak üzere 53.85 kilometre uzunluğa sahip. Dünyanın en uzun denizaltı tüneli olarak anılan proje 3.6 milyar dolara mal olmuş. Ancak tünelin bu uzunluk rekorunu 2018 yılında tamamlanacak olan Gotthard Base Tüneline kaptırması bekleniyor.

Eiksund Tuneli: Geçen şubatta açılan tünel 287 metrelik derinliği ile dünyanın en derin tüneli. Norveçe bağlanan bu tünel 7.7 kilometre uzunluğa sahip.

İhale altı kez ertelenmişti

ULAŞTIRMA Bakanlığı’nın en büyük projelerinden biri olan ve denizin altından iki kıtayı birleştirecek karayolu tünelinin ihalesi, firmaların jeoteknik çalışmalarının uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve daha rekabetçi bir ortamın sağlanması amacıyla 6 kez ertelenmişti. Ulaştırma Bakanlığı’nın en büyük projelerinden birisi olan karayolu tünelinin ihalesinin geçen yıl yapılması planlanıyordu. Ancak, erteleme talebi katılımcı firmalardan geldi. Şartname alan firma sayısı ise 14’ü buldu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 16:48:50
Güncelleme :6 Ağustos 2008 Çarşamba 16:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Zekeriya Ögüt IP: 136.8.150.xxx Tarih : 7.08.2008 15:24:35

Istanbulu yeniden insaa ediyorlar, istanbul gibi sehrin alt yapisi ve ileriye dönük projeleri uzun vaadeye hitap etselerde bugün bircok sorun bukadar büyük olmazdi, simdi hem pahali hem cile cektiryor, fakat ne olur artik bu gibi büyük projelere karsi cikmayalim sirf birilerinin ekmegine yag sürme adina polemik yapipta bu mege insaatlari destekliyelimde Istanbul biraz olsun yasanacak bir sehir olsun, yoksa bu Dünya incisi sehre yazik olacak