30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL'U YIKIP, YENİDEN YAPACAĞIM

ANAP'lı Ahmet Özal iddialı. İşte oğul Özal'ın İstanbul projeleri

Anavatan Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, “İstanbul’un öncelikli sorunu deprem. Depremi en az zararla atlatmak için yüz binlerce apartman yıkılıp yeniden yapılacak” dedi.

Anavatan Partisi’nin bu seçimden sonra yeniden doğacağını bildiren Malatya eski Milletvekili Ahmet Özal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak da iddialı. Oğul Özal, depremden, ulaşıma İstanbul için yapacaklarını anlattı...

Turgut Özal’ın ekolünü sürdüren bir siyasetçi olarak kimden oy almayı düşünüyorsunuz?

Anavatan’ın oylarını geri istiyorum. O dönemde yüzde 46’ya varan Anavatan’ın oyları babamdan sonra AKP, MHP, CHP ve hatta DTP’ye dağıldı. Anavatan Partisi 22 Temmuz’da seçimlere de girmediği için insanlar Anavatan Partisi’ni unuttu hatta kapandı sandı. Ben bu unutulan oyları geri istiyorum.

Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?

En önemli sorun depremdir. Çözüm önerim, yüz binlerce apartmanın yıkılıp yeniden yapılması olacak. İstanbul’un dizaynını yeniden yapmak için İstanbul’u yıkıp yeniden inşa etmeyi düşünüyorum. Bu projeyle birlikte apartmanlara otopark da koyacağım, yeşil alanı şart koşacağım en önemlisi yolları genişletmiş olacağım. Bu sayede insanlar daha sağlıklı yeni evlerinde oturacak. Eekonomi de canlanacak.

Öğrenciye bedava ulaşım

İstanbul’un diğer sorunları?

İstanbul’da 1,8 milyon öğrenci var. Öğrenciler, emekliler ve öğretmenlere toplu taşıma araçlarını beş yıl boyunca bedava yapacağım. Bu sayede hem insanların ev bütçelerine katkı sağlanmış olacak hem de vatandaşlar toplu taşımaya teşvik edilmiş olacak böylelikle trafik sorunu çözülecek. Bunun için otobüs sayısını da hızla artıracağım.

Gençlere yönelik projeleriniz neler?

Üniversitelerde yurtlar yaptıracağım. İstanbul’da yurt kapasitesi yeterli değil. İstanbul’da ne kadar öğrenci varda onlara yurt sağlamak ve belediye olarak sahip çıkmak önemli. Bu konuda finansman hesabı yapılmamalı. Gençlere yapılacak yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır. Yurtlar da bedava olacak.

Sanayi İstanbul dışına

İstanbul’un hangi niteliğini öne çıkarmayı düşünürsünüz?

Sanayiyi dışarıya taşımak istiyorum. İstanbul yoğun olarak tuzim, bankacılık, finans ve hizmet sektörü olmalı. İstanbul hakettiği turizm payını alamıyor. İstanbul sanayiden uzaklaşmalı, sanayiyi iş açısından Anadoluya aktarmak lazım. Dünya gözdesi olan İstanbul’u yeniden güzelleştirdiğimiz zaman, kültür, turizm, ticaret ve banka kenti haline gelir. İstanbul’u hizmet sektörü ağırlıklı yapmak gereklidir. İstanbul’da ağırlıklı olarak esnaf bulunuyor, buraya 40 milyon turistin geldiği bir İstanbul’da halk da zenginleşir.

Haliç’le Karadeniz’i kanalla birleştireceğim

İstanbul’a göçü önleme konusunda çözümünüz var mı?

Türkiye’de yapılan yanlış polikalardan sonra tarım ve hayvancılık öldü. Köylerden İstanbul’a göç başladı. Köylüye, tarıma, hayvancılığına bütçeden pay ayrılmazsa, göç engellenemez.

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasını nasıl görüyorsunuz?

Uygun bulmuyorum. Bankaların İstanbul’a taşınmasının masraftan başka anlamı yok. Ankara bürokrat şehri. Bankaları taşıyınca Ankara’nın fonksiyonu azalacak. İstanbul’da şu an bile trafik karışmışken bir de bankaların taşınmasını uygun bulmuyorum.

En ütopik projeniz nedir?

İstanbul’un Melen çayından pompalarla gelen su pis ve maliyetli bir su. Oysa ki, Bulgaristan sınırında Tunca nehri var, oraya baraj yapıldığı zaman her zaman gelecek olan temiz sudur. Mesela, Boğaz tehlike altında. Her gün petrol gemileri geçiyor ve Boğaz’ı kirletiyor. Haliç’in bir ucunu Karadeniz arası 18 km. bir kanalla birleştirsek Karadeniz’den gelen suyla Haliç’i ve Marmara Denizi’ni temizleyebiliriz.

Sokağa çıktığınız zaman vatandaşın tepkisi nasıl?

Geçen yıl seçime girmedik, insanlar ANAP kapandı sanıyor. O kadar unutulmuşuz. Biz eskiden ANAP’lıydık diyorlar. İstanbul’da aday olmamın sebebi halkımıza Anavatan’ın kapanmadığını duyurabilmek. Sokağa çıktığımda herkes bana Ahmet Bey değil Ahmet ağabey diyor, yakın hissediyor. Babamın resmi önünde dua eden çok insan var. Yapılanları unutmuyorlar...

Metrobüs yerine havada monoray

Ahmet Özal İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için de raylı sistem ve monoray öneriyor. İşte görüşleri:

Trafik sorununa çözümünüz nedir?

E-5 üzerinde yapılan metrobüs projesi sonucunda E-5’te emniyet şeridi kalmadı. Benim önerim, metrobüs hattı boyunca 5 metre yükseklikte direkler dikilerek, üzerinde trenlerin gidip geldiği bir monaray sistemi kurmaktır. Monaray sisteminde tren yukarıdan gidecek, trafik aşağıdan akabilecek. Böylelikle E-5 eski halinden de geniş bir yol olacak.

Maliyetli bir proje olmaz mı bu?

Şu an yapılmış projeden daha ucuz olduğu muhakkak. Metrobüse çok bindim, platforma çıkıyorsun, oradaki dar ve dik merdivenlerden çıkmak yaşlı ve sakatlar için çok zor. İnenlerle binenler birbirine kilitleniyorlar. Oraya komple harcanan para 500-600 milyon TL oldu. Bol bol beton döküldü, beton pahalı bir şey.

Geçen dönemden sürdürmeyi düşündüğünüz projeler neler?

Metro projesinin çok ivedi olarak hızlandırılması gerek. İstanbul metrosu, yap-işlet-devret modeliyle hızlandırılabilir.

Duygu Özel - Vatan
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 15:28:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Recep Yıldız IP: 193.140.58.xxx Tarih : 23.03.2009 10:47:28

Sayın ahmet özal'a başarılar diliyorum ve projeleri güzel Fakat eksik olan İstanbul'un en kalabalık ilçesi Bağcılar bir milyon nüfusu var buralara gelip insanların sorunlarını dinlerseniz memnun oluruz Sevgilerimle,