6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMANIN 10 FAYDASI

AB’ye aday olmayan bir ülkenin kültür başkenti çıkarması zor iş. Ve İstanbul, bu şartlarda başkentliğe kabul edilen son şehir. Peki bunun bize ne faydası var? Projenin eski yürütme kurulu başkanı Nuri Çolakoğlu'na sorduk...

İstanbul bugün resmen Avrupa Kültür Başkenti oldu. Peki bunun bize faydası ne? Benzer bir soru, basın toplantısında başbakana yöneltildi: "Kültür başkenti olmak İstanbul'a ne kazandıracak?" Başbakan gülerek, "İstanbulumuzu dünyaya kazandıracağız" diye cevap verdi. Bu yanıttan çok şey anlamayanlar ve "Şimdi ne olacak?" diyenler için bir rehber hazırladık. İşte 2010 Kültür Başkenti olmanın 10 faydası.

 

Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, “AKM’yi iyileştirip güncel teknolojilerle donatılacak ve şehrin yeni salonlara kavuşmasına katkıda bulunulacak" diyor.
İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Yenikapı’daki metro kazısında çıkan arkeolojik bulguları Brüksel’de sergileyeceğiz" diyor.

Kentsel dönüşüm projeleri kentin çehresini değiştirirken, İstanbulluların da yaşam kalitesini yükseltecek. İstanbullular böylece yaşadıkları şehrin tarihi ve kültürel değer-lerini daha yakından tanıma şansı bulacak.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, "23 bin yataklı otel inşaatları devam ediyor. İşsiz olan iş bulabilecek. 23 bin yatak, çarpı üç, 69-70 bin insana iş imkanı demektir. Turizm aktivitesi olmasa iş istihdamının da doğması beklenemezdi” diyor.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'un Kültür Başkenti olmasının Avrupa açısından da önemli olduğunu söylüyor: “İstanbul, Avrupa'yla bir bağ kuracak. Sürdürülebilir pek çok projeyle Avrupa'nın önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirilecek."

Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, "İstanbul’u güçlü ve zengin tarihi nedeniyle yarının en etkin kentlerinden biri yapmak bizlerin asıl önemli misyonu olmalı. Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında, İstanbul’un tarihi dokusunu ve değerlerini gün ışığına çıkarmak ve kültürel çeşitliklilerin artmasını sağlamak adına uygulama projeleri hayata geçireceğiz."

Yeni açılacak sergi, konser, gösteri alanları sadece şehir merkezinde değil, uzak kalan semtlerde de faaliyet gösterecek. Proje kapsamında şehrin neredeyse her semtinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Yanından geçerken fark etmediğimiz tarihi yapılar canlanıyor, yollar yeniliyor, alt yapı yeniden düzen-leniyor. İstanbul'un Kültür Başkenti olması, altyapı projelerinin de hemen tamamlanmasını gerektiriyor.

Gülüm Dağlı - Milliyet Cadde
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2010 Pazar 13:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?