30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

METROBÜS, HALKIN GÖNLÜNÜ KAZANDI

İETT, İstanbul'un 38 ilçesinde yaptığı saha araştırması ile kent genelinde vatandaşların toplu ulaşım taleplerini ortaya çıkardı.

4 bin 728 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre İstanbul halkı, ulaşıma aylık ortalama 109 lira harcıyor. Anket, halkın metrobüs hizmetini diğer raylı sistemlerden daha çok beğendiğini ortaya çıkartırken, ankete katılan özel araç sahiplerinin yüzde 60'ı kendi araçları dışında en çok İETT otobüslerini kullandığını belirtti. İETT otobüslerinin en önemli tercih sebebi işe, okula, eve ulaşım için en uygun seçenek olması ve ekonomik olması gösteriliyor.

İETT, yolcu memnuniyetini ve vatandaşların İETT hizmetlerinden haberdarlık düzeyini belirlemek amacıyla bir anket çalışması yaptı. İETT Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'nca 4 bin 728 kişiyle yapılan saha araştırması 3 ayda tamamlandı. Anket kapsamında İstanbul'un 38 ilçesinde 15 yaş üstü vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler yapıldı. İstanbullulara ulaşılarak her birine 52 sorudan oluşan anket uygulandı.

Araştırma sonuçlarına göre İstanbullular her gün trafikte ortalama 76 dakika harcıyor. Araştırmaya katılan özel araç kullanıcılarının yüzde 48'i her durumda araçlarını kullanmaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken, yüzde 52'lik kesim 'daha konforlu ulaşım imkânı sağlandığında' toplu taşıma araçlarını tercih edeceklerini söyledi. Özel araç sahiplerinin otomobilleri dışında kullandıkları ulaşım araçları içinde İETT otobüsleri yüzde 60'la ilk sırada yer aldı. İstanbulluların hayatına bir yıl önce giren metrobüs, İstanbul'daki ulaşım türleri arasında en beğenilen ve en başarılı hizmet olarak raylı sistemleri geride bıraktı.

İstanbullular İETT'nin en çok beğendikleri hizmetlerini sıralarken en öne klimalı, alçak tabanlı ve çevreci otobüsleri koyuyor. Anket sonucuna göre vatandaşların önemli bir kısmı ulaşımda akbil kullanıyor. Akbil kullananların yüzde 88'i kontörlü olanı tercih ederken, kalan yüzde 12'si aylık Mavi Akbil'le seyahat ediyor.

 

Yasin Kılıç - Zaman
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 19:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?